Εγκέφαλος: Σύνδεση δυο εγκεφάλων μέσω διαδικτύου

εγκέφαλος
22-09-2021

Σπουδαίο κρίνεται το επίτευγμα ερευνητών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που κατάφεραν «συνειδητή» επικοινωνία εγκεφάλου με εγκέφαλο σε ανθρώπους μέσω Ίντερνετ χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές τεχνολογίες, παραπέμπει άμεσα σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, και δη της κατηγορίας του «cyberpunk».

Η διαδικασία περιγράφεται σε paper το οποίο δημοσιεύθηκε στο PLOS One. Όπως αναφέρεται σχετικά, «η πρόσφατη ανάπτυξη brain-computer interfaces (BCI) παρέχει ένα σημαντικό στοιχείο για την δημιουργία συστημάτων επικοινωνίας εγκεφάλου με εγκέφαλο, και ακριβείς τεχνικές διέγερσης του εγκεφάλου είναι πλέον διαθέσιμες για τη δημιουργία μη επεμβατικών computer-brain interfaces (CBI). Αυτές οι τεχνολογίες, BCI και CBI, μπορούν να συνδυαστούν για να κάνουν πραγματικότητα το όραμα μη επεμβατικής, μέσω υπολογιστή επικοινωνίας brain-to-brain (Β2Β) μεταξύ ατόμων (υπεραλληλεπίδραση- hyperinteraction). Επιδεικνύουμε τη συνειδητή μετάδοση πληροφοριών μεταξύ ανθρωπίνων εγκεφάλων μέσω ακέραιου δέρματος κεφαλής και χωρίς της παρέμβασης μηχανικών ή περιφερειακών συστημάτων αισθητήρων».

Όπως περιγράφεται στο paper, «ροές δυαδικών δεδομένων που κωδικοποιούσαν λέξεις μεταδόθηκαν μεταξύ των εγκεφάλων των «μεταδοτών» και των «δεκτών», οι οποίοι βρίσκονταν σε μεγάλες αποστάσεις, κάτι που, όπως σημειώνεται, αποτελεί την «πραγματοποίηση του πρώτου brain-to-brain interface για ανθρώπους». Σε μία σειρά πειραμάτων επετεύχθη B2B επικοινωνία μέσω Ίντερνετ, βασιζόμενη στον συνδυασμό ενός BCI με ένα CBI».

Ο «μεταδότης» χρησιμοποιεί ένα «σκουφί» EEG (ηλεκτροεγκεφαλογραφία), το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Το «σκουφί» επικοινωνεί ασύρματα με ένα laptop, που απεικονίζει έναν λευκό κύκλο σε μαύρο φόντο (τον οποίο και μετακινεί μέσω της σκέψης ο χρήστης, αξιοποιώντας τεχνολογία που αναπτύσσεται ήδη από διάφορα εργαστήρια ανά τον κόσμο για έλεγχο υπολογιστών ή ρομποτικών βραχιόνων από ανθρώπους με παράλυση).

Τα δεδομένα «μεταφράζονται» σε ένα δυαδικό σύστημα και το μήνυμα αποστέλλεται μέσω του Ίντερνετ.