Εγκέφαλος: Τροφές για δυνατό μυαλό

διατροφή εγκέφαλος αδυνάτισμα
30-07-2023

Ο εγκέφαλος είναι εξίσου σημαντικός με άλλα όργανα. Και επηρεάζεται εξίσου από την διατροφή με την καρδιά ή τα νεφρά.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται ορισμένα θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει υγιής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, βοηθούν στην οικοδόμηση και επισκευή των εγκεφαλικών κυττάρων και τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το κυτταρικό στρες και τις φλεγμονές που συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Και καθώς χρησιμοποιεί το 20% των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά, για τη σωστή λειτουργία και συγκέντρωση, πρέπει να του παρέχουμε τις σωστές τροφές.

Εγκέφαλος και διατροφή

Λιπαρά ψάρια

Η κατάλληλη πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι φυσικά τα λιπαρά ψάρια. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη δημιουργία μεμβρανών γύρω από κάθε κύτταρο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων. Μπορούν, επομένως, να βελτιώσουν τη δομή των εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα, τα άτομα με υψηλή συγκέντρωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο τους, αλλά και καλύτερη νόηση και ικανότητα σκέψης.

Μαύρη σοκολάτα

Αν έψαχνες δικαιολογία για να φας λίγη σοκολάτα, έτοιμη στην έχουμε. Η υψηλή περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε κακάο είναι αυτό που την κάνει μια ιδανική τροφή για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Και αυτό γιατί το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικού. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την σωστή υγεία του εγκεφάλου, καθώς είναι πολύ ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στη γνωστική παρακμή και στις εγκεφαλικές παθήσεις.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013, τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο κακάο, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των νευρώνων και των αιμοφόρων αγγείων σε τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση. Μπορούν επίσης να διεγείρουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Ενδιαφέρον έχει και το αποτέλεσμα μιας έρευνας που ανακάλυψε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει την πλαστικότητα του εγκεφάλου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μάθηση, και μπορεί επίσης να παρέχει άλλα οφέλη που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.

Μούρα

Όπως και η μαύρη σοκολάτα, έτσι και τα μούρα περιέχουν φλαβονοειδή. Τα αντιοξειδωτικά στα μούρα περιλαμβάνουν την ανθοκυανίνη, το καφεϊκό οξύ, την κατεχίνη και την κερκετίνη. Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στα μούρα έχουν πολλές θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, όπως αποδείχθηκε από μια έρευνα. Βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, αυξάνουν την πλαστικότητα, σχηματίζουν νέες συνδέσεις, ενισχύοντας τη μάθηση και τη μνήμη και τέλος μειώνουν την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και τη γνωστική παρακμή.

Μπορείς λοιπόν να επιλέξεις για τη διατροφή σου, φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα και φραγκοστάφυλα.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όχι μόνο είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, αλλά και σε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Όσο ένα άτομο μεγαλώνει τόσο περισσότερο εκτίθεται στο οξειδωτικό στρες, οπότε τόσο πιο χρήσιμη του είναι και η βιταμίνη Ε. Αλλά σύμφωνα και με μια έρευνα, η βιταμίνη Ε συμβάλλει στη βελτίωση της νόησης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε είναι οι ηλιόσποροι, τα φουντούκια και τα αμύγδαλα.

Επίσης, τα φιστίκια πίνατς παρέχουν βασικές βιταμίνες και μέταλλα για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, καθώς περιέχουν βιταμίνες Ε και ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη είναι ένα φυσικό, μη φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό. Στοιχεία από έρευνες υποδεικνύουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις, όπως η συμβολή στην πρόληψη καρκίνου, φλεγμονών και νευρολογικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Το μαύρο ρύζι, το κριθαράκι, η βρώμη και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι μια ακόμα καλή πηγή βιταμίνης Ε!

Αβοκάντο

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο αβοκάντο μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, η οποία συνδέεται με τη γνωστική παρακμή. Άλλες πηγές υγιεινών ακόρεστων λιπαρών είναι τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια, ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια.

Αυγά

Τα αυγά είναι τρομερή επιλογή όταν θέλεις να δώσεις στον οργανισμό σου βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό οξύ, τα οποία σύμφωνα με μια έρευνα αποτρέπουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και την καθυστέρηση της γνωστικής παρακμής.

Μπρόκολο

Το λαχανικό αυτό είναι πλούσιο σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικά. Όταν το σώμα τις διασπά, παράγουν ισοθειοκυανικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Το μπρόκολο περιέχει επίσης βιταμίνη C και φλαβονοειδή και αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την υγεία του εγκεφάλου μας.

Άλλα λαχανικά που περιέχουν γλυκοσινολικές ενώσεις είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, η λαχανίδα και το λάχανο αλλά και το κουνουπίδι.

Προϊόντα σόγιας

Τα προϊόντα σόγιας είναι πλούσια σε μια συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες, σύμφωνα με έρευνα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και βελτιωμένες γνωστικές ικανότητες σε κανονικές διαδικασίες γήρανσης.

Ακόμη τα προϊόντα σόγιας περιέχουν πολυφαινόλες που ονομάζονται ισοφλαβόνες, συμπεριλαμβανομένων της δαϊδζεΐνης και της γενιστεΐνης. Αυτές οι χημικές ουσίες δρουν ως αντιοξειδωτικά, παρέχοντας μια σειρά από οφέλη για την υγεία σε όλο το σώμα.

Καφές

Ο καφές είναι ένας γνωστός τρόπος να ενισχύσεις τη συγκέντρωση σου.

Η καφεΐνη στον καφέ μπλοκάρει μια ουσία στον εγκέφαλο που ονομάζεται αδενοσίνη, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε υπνηλία.

Πέρα από την ενίσχυση της εγρήγορσης, μια μελέτη του 2018 αποδεικνύει ότι η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει την ικανότητα του εγκεφάλου για επεξεργασία πληροφοριών. Επίσης, η καφεΐνη προκαλεί αύξηση της εντροπίας του εγκεφάλου. Όταν η εντροπία είναι υψηλή, ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί περισσότερες πληροφορίες.

Ο καφές είναι επίσης πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε. Μια μελέτη έχει συνδέσει τη δια βίου κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο νόσου Πάρκινσον, αλλά και Αλτσχάιμερ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκέφαλος: Ποιοι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν με ατροφία