Εγκυμοσύνη: Η δίαιτα κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας στο παιδί

15-03-2017

Πολλές γυναίκες έχουν πρόβλημα με τα κιλά που παίρνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι λοιπόν αποφασίζουν να κάνουν δίαιτα. Μήπως όμως αυτό βλάπτει το μωρό; Νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων δείχνει τώρα πως οι γυναίκες που κάνουν δίαιτα κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας στα παιδιά τους.

Όπως προειδοποιούν βέβαια… «αυτό δεν σημαίνει ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρώνε περισσότερο, και η συμβουλή παραμένει η ίδια: Να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης»

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας μελέτησαν 526.042 Σουηδούς που γεννήθηκαν μεταξύ του 1982 και του 1989.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως υπάρχει μία σαφής συσχέτιση μεταξύ της κύησης και του σωματικού βάρους και της ψυχικής υγείας των παιδιών.

Όπως προέκυψε από την μελέτη, οι έγκυες γυναίκες που επιλέγουν να κάνουν δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 30% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί, το οποίο, μπορεί, αργότερα στη ζωή του να παρουσιάσει σχιζοφρένεια ή άλλων ειδών ψυχώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, 3.000 παιδιά που οι μητέρες τους ακολούθησαν αυστηρή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ανέπτυξαν συναισθηματικές ψύχωσεις ή σχιζοφρένεια.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι μέλλουσες μανούλες που δεν κατάφεραν να πάρουν την συνιστώμενη ποσότητα βάρους, όπως θεωρείται από τους γιατρούς, είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν ένα παιδί που θα μπορούσε να αναπτύξει μία σοβαρή ψυχική ασθένεια στην εφηβεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα ευρήματα έρχονται μετά τις προειδοποιήσεις από προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι οι παχύσαρκες έγκυες γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με εγκεφαλική παράλυση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Euan Mackay, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εξαιρετικά χαμηλή αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – λιγότερο από 8 κιλά για τις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος – συσχετίστηκε με 30% αυξημένο κίνδυνο στους απογόνους να παρουσιάσουν συναισθηματικές ψυχώσεις, σε σύγκριση με τις γυναίκες που πήραν τη συνιστώμενη ποσότητα του βάρους για τον τύπο του σώματός του»

Ο Sir Robin Murray, καθηγητής Ψυχιατρικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών, King College του Λονδίνου, προειδοποιεί παρ’ όλα αυτά: «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να τρώνε περισσότερο, και η συμβουλή παραμένει η ίδια: να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή και να διατηρούνται υγιείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , να λαμβάνουν φυλλικό οξύ, να μην καπνίζουν και να μην κάνουν χρήση παράνομων ναρκωτικών».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ;
Σχιζοφρένεια: Επιστήμονες βρήκαν τα πρώτα συμπτώματα
Κάπνισμα: Αυξάνει τον κίνδυνο σχιζοφρένειας