Εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλή τα αντικουνουπικά;

εγκυμοσύνη
04-06-2023

Μπήκαμε στο καλοκαίρι και σιγά σιγά τα κουνούπια θα κάνουν την ενοχλητική τους εμφάνιση. Τι γίνεται όμως με μια γυναίκα σε εγκυμοσύνη; Πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιήσει εντομοαποθητικά;

Αντικουνουπικό και εγκυμοσύνη

Αντικουνουπικά σώματος

Υπάρχουν τα αντικουνουπικά χώρου και οι αντικουνουπικές λοσιόν που εφαρμόζονται πάνω στο σώμα. Στη δεύτερη περίπτωση είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το δέρμα απορροφά κρέμες, λοσιόν και ότι άλλο βάζετεμ κάτι που ίσως επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για φυσικά αντικουνουπικά χωρίς χημικά που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια στην εγκυμοσύνης.

Αφαλή πάντως γενικά θεωρούνται τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν μία από τις παρακάτω ουσίες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα:

  • DEET (N,N – διεθυλοτολουαμίδη)
  • Iκαριδίνη (icaridin)
  • IR 3535
  • Citriodiol ή Eucalyptus citriodora oil, hydrated, cyclized (ec oil (h/c))

Αντικουνουπικά χώρου. Για να δείτε εάν το αντικουνουπικό είναι κατάλληλο στην εγκυμοσύνη ή όχι διαβάζετε την ετικέτα στη συσκευασία. Προτιμήστε brands που έχουν την έγκριση της EPA (Environmental Protection Agency). Ελέγξτε επίσης ποια προϊόντα είναι κατάλληλα για την απομάκρυνση και άλλων εντόμων, τα οποία είθισται να είναι πιο ενισχυμένα.

Γιατί τα κουνούπια προτιμούν τις έγκυες;

Έρευνες δείχνουν ότι τα κονούπια δείχνουν μία προτίμηση στις έγκυες γυναίκες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι έγκυες αναπνέουν κατά 20% περισσότερο λόγω της κατάστασής τους με αποτέλεσμα να παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρατα το οποίο είναι και αυτό που έλκει τα κουνούπια προς το μέρος τους.

Επιπλέον, στην εγκυμοσύνη είναι αυξημένη η θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα να ιδρώνετε συχνά. Ο ιδρώτας είναι επίσης ελκυστικός για τα κουνούπια και αυτός είναι ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο ίσως παρατηρήσετε πιο συχνά τσιμπήματα αυτό το καλοκαίρι.

Φυσικοί τρόποι να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά

Ένας είναι να φτιάξετε το δικό σας εντομοαπωθητικό σπρέι.

Θα χρεαστείτε:

  • 2 φλιτζάνια νερό
  • ¼ του φλιτζανιού ξύδι
  • 10 σταγόνες από αιθέριο έλαιο μέντας ή ευκάλυπτου.

Μία άλλη εναλλακτική είναι να βάλετε στο μπαλκόνι σας αρωματικά φυτά των οποίων η μυρωδιά απωθεί τα κουνούπια. Ο δυόσμος, το δεντρολίβανο και ο κατιφές είναι ένα από αυτά.

Αποφύγετε επίσης να χρησιμοποιείτε αρώματα ή αποσμητικά με έντονη οσμή καθώς ελκύουν τα κουνούπια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Η σημασία της σωστής στάσης του σώματος