Εγκυμοσύνη: Γιατί οι έγκυες πέφτουν πιο συχνά;

26-12-2016
Η εγκυμοσύνη είναι μια δοκιμαστική αλλά και ευχάριστη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Έχετε παρατητήσει όμως πως οι γυναίκες που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης παραπατούν και πεφτουν πιο συχνά; Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε; Μια νέα έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων δίνει τις απαντήσεις.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου συστήματος βιντεοσκόπησης, κατέγραψαν τρεις φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τον τρόπο βάδισης και κίνησης 8 εθελοντριών (3Dmotioncapture). Δημιούργησαν έτσι ένα βιο-μηχανικό, εικονικό (virtual) μοντέλο της μέσης εγκύου, την κίνηση της οποίας ανέλυσαν διεξοδικά στο εργαστήριο.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Applied Ergonomics, έδειξαν πως από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το κέντρο μάζας της γυναίκας μετατοπίζεται προς τα εμπρός, καθώς και ότι όταν στέκονται όρθιες γέρνουν προς τα πίσω, ενώ όταν βαδίζουν κάμπτουν λιγότερο τα ισχία τους.
 
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι αλλαγές αυτές εξηγούν γιατί οι έγκυες διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο πτώσεως με τις 70χρονες γυναίκες.
Μάλιστα, όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία, το 10-25% των τραυματικών κακώσεων στην εγκυμοσύνη οφείλονται σε πτώσεις.
 
Ο συνδυασμός αυτός των κινήσεων μπορεί να κάνει την έγκυο να σκοντάψει στα δάκτυλα των ποδιών της και να χάσει εύκολα την ισορροπία της. Επιπλέον, αλλάζει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο εκτελεί καθημερινές κινήσεις, όπως το να σηκωθεί από μία καρέκλα, να σκύψει να πιάσει κάτι από ένα τραπέζι ή να κάνει στροφή την ώρα που περπατάει.
 
Όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κοίτσι Σινκόντα «οι βιο-μηχανικές μελέτες όπως η δική μας που εστιάζονται στην κίνηση του ανθρώπου, παρέχουν πολύτιμα στοιχεία για τομείς όπως η ασφάλεια και ο σχεδιασμός κινητικών βοηθημάτων. Πριν από τη μελέτη μας, δεν υπήρχε σχεδόν κανένα ανάλογο μοντέλο για την κίνηση των εγκύων», πρόσθεσε ο Γιασούγιο Σουνάγκα, διδακτορικός φοιτητής στο εργαστήριο του δρος Σινκόντα και επικεφαλής της νέας μελέτης. Το μοντέλο που δημιουργήσαμε είναι το πρώτο βήμα προς την επινόηση μεθόδων που θα βελτιώσουν την ασφάλεια και την άνεση κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της. Απώτερος στόχος μας είναι να βρούμε τον ιδανικό τρόπο για να κρατούν οι νέες μητέρες τα μωρά τους, ποιες ασκήσεις είναι πιο αποτελεσματικές για να ανακτήσουν την φυσική κατάσταση που είχαν πριν από την εγκυμοσύνη και ποιες στάσεις του σώματος είναι καλύτερες γι’ αυτές στο σπίτι και στο γραφείο».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: