Εγκυμοσύνη και βιταμίνη Α – Της Μαρίας Μπαμία, διαιτολόγου, διατροφολόγου

06-03-2019

Της Μαρίας Μπαμία 

 

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σίγουρα έχετε ακούσει συμβουλές για το τι θα φάτε ακόμα και για το τι θα φορέσετε.

Η εγκυμοσύνη όπως και η γαλουχία, αποτελούν τις περιόδους της ζωής της γυναίκας με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.           Είναι σημαντικό λοιπόν, να φροντίζετε την ποιότητα της διατροφής σας. Ιδιαίτερα κατά τις περιόδου αυτές, για να διασφαλίσετε ότι προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας.

Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική τόσο για την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης, όσο και για την υγεία του μωρού. Συγκεκριμένα:

  • Συμβάλλει στη φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη και στη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Για παράδειγμα, ο πρόωρος τοκετός, καθώς και το χαμηλό ή το υψηλό βάρος γέννησης σχετίζεται πολλές φορές με την κακή διατροφή της μητέρας.
  • Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί, επίσης, η σημασία της διατροφής της εγκύου για την υγεία του μωρού στα μετέπειτα στάδια της ζωής του. Συγκεκριμένα, η διατροφή της επιδρά στο έμβρυο και επηρεάζει την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως υπέρταση, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, κατά την ενήλικη ζωή.

Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και να έχετε καλύτερο έλεγχο της αύξησης του σωματικού σας βάρους.

Θρεπτικά συστατικά

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζεται να προσλαμβάνετε, μέσω της διατροφής, τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και για την διατήρηση της υγείας σας.

Παρακάτω θα αναλύσουμε  τις ανάγκες  της γυναίκας  σε Βιταμίνη Α κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα:

Βιταμίνη Α- ρετινόλη

Η προσοχή σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμίνης Α κατά την εγκυμοσύνη προέκυψαν μετά την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine to 1995. Η μελέτη έδειξε πως η πρόσληψη της βιταμίνης Α δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10,000IU την ημέρα καθώς γιατί έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο δυσπλασιών στα μωρά.

Απ΄την άλλη όμως μεριά σημειώνεται πως η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α σχετίζεται με νυχτερινή τύφλωση και υψηλότερη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Πράγματι, όπως και με οποιαδήποτε θρεπτική ουσία, έτσι και με την βιταμίνη Α η ανεπάρκεια της είναι τόση επιζήμια όσο και η τοξικότητά της. Στην πραγματικότητα είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των ιστών, των υγιή ματιών και στην ανάπτυξη του δέρματος.

Η βιταμίνη Α διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση και διατήρηση της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών και άλλων οργάνων επειδή υποστηρίζει την κυτταρική ανάπτυξη. Είναι επίσης σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχουν δυο κύριοι τύποι βιταμίνης Α. Η πρώτη είναι προσχηματισμένη βιταμίνη Α, ο πιο ¨ενεργός¨ τύπος, που βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το συκώτι.

Ο δεύτερος τύπος είναι η προβιταμίνη Α, η οποία περιλαμβάνει πολλούς τύπους μορίων, όπως το Β-καροτένιο, που μπορεί να μετατραπεί στην ενεργό προσχηματισμένη βιταμίνη Α. Τα καροτενοειδή προβιταμίνης Α είναι φυσικές ενώσεις που απαντώνται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες.

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καρότων και άλλων λαχανικών για έγκυες, καθώς τα καροτενοειδή προβιταμίνης Α μετατρέπονται μόνο σε προσχηματισμένη βιταμίνη Α εάν και όταν το σώμα το χρειάζεται.

Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση τους σε τρόφιμα που περιέχουν προσχηματισμένη βιταμίνη Α, όπως το συκώτι, το οποίο δεν πρέπει να καταναλώνεται περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα.