Εγκυμοσύνη: Ποιες είναι ο γόνιμες μέρες

30-08-2018

Η γονιμότητα της γυναίκας είναι στο ανώτερο σημείο της όταν ένα ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες της. Είναι η λεγόμενη ωορρηξία. Βέβαια, για να έχει περισσότερες πιθανότητες να μείνει έγκυος θα πρέπει να έχει σεξουαλική επαφή κάθε δύο με τρεις ημέρες, σε όλη τη διάρκεια του μήνα.

Εφόσον οι μέρες κοντά σε εκείνες της ωορρηξίας είναι οι πιο γόνιμες μέρες, δεν χρειάζεται να σχεδιάσετε απαραίτητα να έχετε έχουν σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη εκείνη τη στιγμή, εφόσον προσπαθείτε να συλλάβετε. Αυτός ο “προγραμματισμός” στο σεξ αυξάνει κατακόρυφα το άγχος, το οποίο με τη σειρά του είναι αποτρεπτικός παράγοντας στην προσπάθειά σας.

Γόνιμες μέρες και εμμηνορροϊκός κύκλος
Γνωρίζοντας τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε έχετε ωορρηξία. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί από την πρώτη ημέρα της περιόδου σας έως, αλλά μη-συμπεριλαμβανομένης, της πρώτης ημέρας της επόμενης περιόδου σας. Η διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας μπορεί να ποικίλει. Οτιδήποτε από 24 έως 35 ημέρες είναι κάτι νορμάλ, αν και θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από αυτό. Κατά μέσο όρο, πάντως, διαρκεί 28 ημέρες.

Γόνιμες μέρες και ωορρηξία
Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, ορμόνες απελευθερώνονται για να διεγείρουν τη λειτουργία των ωοθηκών σας. Ένα αυγό που είναι αποθηκευμένο στις ωοθήκες σας αρχίζει να μεγαλώνει και να ωριμάζει. Όταν το αυγό είναι ώριμο, απελευθερώνεται από τις ωοθήκες σας (ωορρηξία) και ταξιδεύει προς τις σάλπιγγες. Περιστασιακά, περισσότερα από ένα ωάριο απελευθερώνονται.

Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα περίπου στο μέσο του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, συνήθως γύρω στις 10 με 16 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου σας. Αν ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος είναι διάρκειας 28 ημερών, αυτό σημαίνει ότι περίπου στις ημέρες #13-19 του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, έχετε ωορρηξία.

Μερικές γυναίκες μπορούν και αναγνωρίζουν τα σημάδια της ωορρηξίας, όπως:
– Μια αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις, που γίνονται πιο λεπτές και πιο ελαστικές
– Μεταβολή στη θερμοκρασία του σώματος
– Άλλα συμπτώματα, όπως ευαισθησία στο στήθος, φούσκωμα, ήπιο κοιλιακό άλγος και αυξημένη σεξουαλική ορμή είναι κατά κανόνα λιγότερο αξιόπιστα σημάδια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού