Εγκυμοσύνη: Πως θα αντιμετωπίσετε υγιεινά τις λιγούρες

γυναίκα σε εγκυμοσύνη κρατά την κοιλιά της έξω στην φύση
09-02-2021

Όσο είναι στην εγκυμοσύνη, πολλές γυναίκες εμφανίζουν προτιμήσεις και αποστροφές για συγκεκριμένα τρόφιμα. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό. Δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που να έχουν διερευνήσει την αιτία. Έτσι δεν μπορούμε και να το κατανοήσουμε απολύτως.

Πότε εμφανίζονται οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη και συνήθως ποια είναι τα πιο δημοφιλή τρόφιμα;

Η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα είναι συνήθως παρούσα στις αρχές τις εγκυμοσύνης. Μεγιστοποιείται κατά το δεύτερο τρίμηνο. Συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.
Τα τρόφιμα τα οποία αναφέρονται συχνότερα από τις γυναίκες είναι το γρήγορο έτοιμο φαγητό, γλυκά και αλμυρά σνακ, όπως σοκολάτες, πατατάκια, παγωτό αλλά και το τυρί, τα τουρσιά και τα φρούτα. Οι γυναίκες αναφέρουν ότι οι λιγούρες δεν σχετίζονται πάντα με το αίσθημα της πείνας. Τις περιγράφουν ως πολύ έντονες επιθυμίες στις οποίες δεν μπορούν να αντισταθούν.

Γιατί εμφανίζονται οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Δεν είναι πλήρως γνωστό γιατί εμφανίζεται η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα. Η πιο δημοφιλής εξήγηση είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δεν επαρκούν για να την τεκμηριώσουν. Οι λιγούρες δεν είναι πιθανό να εμφανίζονται λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών, καθώς εμφανίζονται συνήθως στην αρχή της εγκυμοσύνης που οι ενεργειακές ανάγκες δεν έχουν αυξηθεί ακόμα. Οι γυναίκες ωστόσο αναφέρουν συχνά αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης που γίνονται πιο ευαίσθητες και αλλάζουν την επιθυμία για την πρόσληψη τροφής.

Πώς θα διαχειριστούμε τις λιγούρες με υγιεινό τρόπο;

Γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό η πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη να είναι ελεγχόμενη. Ωστόσο οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη σχετίζονται με αυξημένη πρόσληψη βάρους λόγω της επιθυμίας για τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, λίπος, αλάτι και θερμίδες. Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να μπορούμε να ικανοποιούμε την επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές αλλά με υγιεινές εναλλακτικές. Η επιθυμία για γλυκό μπορεί για παράδειγμα να ικανοποιηθεί με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή με λίγη μαύρη σοκολάτα. Δείτε και τον παρακάτω πίνακα που θα σας βοηθήσει να επιλέγετε πιο υγιεινές εναλλακτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται το τσάι στην κύηση;