Εγκυμοσύνη: Πόσο νερό πρέπει να πίνετε

εγκυμοσύνη
02-10-2023

Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία όλων μας. Πόσο μάλλον για μια γυναίκα σε εγκυμοσύνη. Συμβάλλει στην ανάπτυξη του εμβρύου. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως το 60% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Μπορεί επίσης να βοηθήσει σε πολλά που βασανίζουν μια έγκυο. Όπως συσπεψία, την απορρόφηση βιταμινών και την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Πόσο νερό όμως πρέπει να πίνει μια έγκυος καθημερινά;

Το νερό στην εγκυμοσύνη

Στην εγκυμοσύνη οι ανάγκες του οργανισμού για νερά αυξάνεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για είναι 8 με 10 ποτήρια νερό κατά μέσο όρο. Εάν γυμνάζεστε θα χρειάζεστε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα.

Φυσικά οι ημερήσιες ανάγκες διαφοροποιούνται ανάλογα με το σωματικό βάρος, την ιατρική κατάσταση, ωστόσο οι περισσότερες έγκυες χρειάζονται περίπου δύο ή τρία λίτρα νερό την ημέρα.

Τι συμβαίνει εάν δεν πίνετε αρκετό νερό στην εγκυμοσύνη

Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που έχουν συσχετιστεί με την ανεπαρκή κατανάλωση νερού στην εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα εάν δεν πίνετε αρκετό νερό στην εγκυμοσύνη είστε πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του ουροποιητικού ή επώδυνη δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε πρόωρος συσπάσεις.

«Εάν το σώμα είναι αφυδατωμένο, οι μύες της μήτρας αρχίζουν να συσπώνται προκαλώντας κράμπες ή επώδυνες συσπάσεις πριν την ώρα του τοκετού.» αναφέρει στο Parents η μαία Ellen Smead.

Σημάδια αφυδάτωσης στην εγκυμοσύνη

Υπάρχει η ήπια και η σοβαρή αφυδάτωση. Σημάδια ήπιας αφυδάτωσης είναι τα σκούρα κίτρινα ούρα, η δυσκοιλιότητα, η ζάλη και ο πονοκέφαλος. Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της αφυδάτωσης στην εγκυμοσύνη

Στη σοβαρή αφυδάτωση, μπορεί να νιώθετε σύγχυση, να μην παράγεται καθόλου ή ελάχιστα ούρα, να έχετε αυξημένο καρδιακό παλμό, γρήγορη αναπνοή και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Το πρώτο πράγματα που έχετε να κάνετε είναι να πιείτε νερό, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστεί τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.

«Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστούν από 30 λεπτά έως και μία ώρα για να νιώσετε καλύτερα. Θα συνιστούσα να πίνετε πολλά ποτήρια νερό για 30 λεπτά εάν χρειάζεται και στη συνέχεια να καθίσετε άνετα με τα πόδια σας ψηλά» συμβουλεύει η μαία Ellen Smead.

Εάν και μετά την κατανάλωση νερού εξακολουθείτε να έχετε πονοκέφαλο, ζαλάδες και έντονη κόπωση επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Ακόμα ένας κίνδυνος είναι το ολιγοϋδράμνιο, η κατάσταση δηλαδή κατά την οποία ο όγκος του αμνιακού υγρού είναι πολύ χαμηλός, κάτι που αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο αφυδάτωσης, αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Πώς το άγχος επηρεάζει τον ύπνο των παιδιών