Εγκυμοσύνη: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κάνουν κακό στο έμβρυο

26-12-2016
Πολλές γυναίκες καπνίζουν και όταν μένουν έγκυες αναγκάζονται να κόψουν την κακή συνήθεια. Άλλες, το γυρνάνε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο νομίζοντας πως έτσι δεν βλάπτουν το μωρό τους. Λάθος! Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων απέδειξε πως και το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει εξ ίσου το έμβρυο.
 
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στις Ηνωμένες Πολιτείες εστίασε στις έγκυες γυναίκες που καπνίζουν αυτού του είδους τις συσκευές. 
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Ένωση για τις Εξελίξεις στην Επιστήμη στην Washington, έδειξε πως το κάπνισμα αυτό μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα του εμβρύου κι άρα είναι εξίσου επικίνδυνο με το κανονικό κάπνισμα.
 
Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, το ηλεκτρονικό τσιγάρο από τη μητέρα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες μαθησιακές δυσκολίες, σε περιορισμό των ικανοτήτων της μνήμης, να προκαλέσει κινησιακά προβλήματα αλλά και να κάνει το μωρό να είναι υπερκινητικό.
Μπορεί να επηρεάσει μέχρι και το DNA του μωρού.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Judith Zelikoff τα ευρήματα δείχνουν για πρώτη φορά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα αγέννητα έμβρυα από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
 
«Οι έρευνες, λέει, δείχνουν ότι οι πιθανές βλάβες στο αγέννητο μωρό μπορούν να εμφανίσουν τις επιπλοκές τους πολύ αργότερα στην ζωή τους. Η αντίληψη ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι απόλυτα ασφαλή για τις εγκύους και μικρά παιδιά, δεν είναι επιβεβαιωμένη. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι συμβαίνει το αντίθετο για τις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Οι έρευνές μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα ως εναλλακτική λύση για το κανονικό κάπνισμα».
 
Η ίδια καταλήγει λέγοντας πως «αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καταλάβουμε καλύτερα την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των συστατικών τους, οι έρευνές μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι αυτή η τόσο πρώιμη έκθεση των νεογνών σε συστατικά εναλλακτικά της νικοτίνης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του παιδιού σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα».
 
Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τις έγκυες; Να αποφεύγουν εντελώς το κάπνισμα με οποιοδήποτε τρόπο. Και στις δυο περιπτώσεις, τα χημικά που φθάνουν στο έμβρυο μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα, και να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στην υγεία του.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: