Εγκυμοσύνη: Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας

20-06-2018

Η προεκλαμψία είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του μωρού. Οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την προεκλαμψία είναι αρκετοί. Τώρα, Καναδοί επιστήμονες επεσήμαναν άλλον έναν παράγοντα. Τα περιττά κιλά.

Τα πολλά κιλά κατά την κύηση αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας στις γυναίκες που κυοφορούν για πρώτη φορά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Η μελέτη εστίασε στο πως το βάρος επηρεάζει την προεκλαμψία, μιας δυνητικά επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της κύησης. Δέκα εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως εκδηλώνουν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη συντελώντας σε 76.000 θανάτους εγκύων και 500.000 νεογνών.

Η προεκλαμψία μπορεί να συντελέσει σε θνησιγένεια, μητρικές κρίσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική ανεπάρκεια και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η παχυσαρκία πριν την εγκυμοσύνη είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για προεκλαμψία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 62.000 γυναίκες από τη Σουηδία που δεν είχαν γεννήσει ποτέ και το 4,4% είχε εκδηλώσει προεκλαμψία, καταγράφοντας πόσο βάρος είχαν πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Πράγματι η προϋπάρχουσα παχυσαρκία τριπλασίαζε τον συνολικό κίνδυνο προεκλαμψίας και ο κίνδυνος αυξανόταν προοδευτικά όσο αυξανόταν ο δείκτης μάζας σώματος, ακόμα και εντός φυσιολογικού εύρους.

Επίσης, η μεγάλη αύξηση του βάρους σχετίστηκε εντονότερα με την εκδήλωση προεκλαμψίας μετά την 37η εβδομάδα κυοφορίας.

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη προσεκτικής παρακολούθησης του σωματικού βάρους της επιτόκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις οι γυναίκες που κυοφορούν ένα έμβρυο:
αν είναι λιποβαρείς με ΔΜΣ κάτω από 18,5, μπορούν να πάρουν 8-10 κιλά
αν έχουν φυσιολογικό ΔΜΣ (18,5-24,9), μπορούν να πάρουν 11-15 κιλά
αν είναι υπέρβαρες (ΔΜΣ 25-29,9), μπορούν να πάρουν 6-11 κιλά
αν είναι παχύσαρκες (ΔΜΣ 30 και άνω) μπορούν να πάρουν 4-9 κιλά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Μπορεί να έρθει και από προσπερματικά υγρά