Εγκυμοσύνη: Τι να φάτε και τι όχι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

εγκυμοσύνη Χριστούγεννα
20-12-2023

Η διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία τόσο του εμβρύου όσο και της μητέρας. Υπάρχουν τροφές που επιτρέπονται κατά την κύηση και άλλες που καλο θα ήταν η μέλουσσα μητέρα να αποφεύγει.  Τι ισχύει όμως για το γιορτινό τραπέζι; Τι μπορείτε να φάτε, τι όχι και τι να προσέξετε.

Εγκυμοσύνη και φαγητό τα Χριστούγεννα

Η γαλοπούλα

Είναι κλασικό χριστουγεννιάτικο πιάτο στο εξωτερικό, πολλοί, ωστόσο, τη φτιάχνουν και στην Ελλάδα. Η γαλοπούλα είναι άπαχο κρέας, πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη. Σημαντικό βέβαια είναι να είναι πολύ καλά ψημένη, καθώς το καλό ψήσιμο θα σκοτώσει τυχόν βακτήρια σαλμονέλας ή λιστέριας που μπορεί να φέρει. Εάν το κρέας εσωτερικά είναι ροζ ή δεν έχει βγάλει πολλά από τα υγρά του σημαίνει ότι δεν έχει ψηθεί καλά. Σε αυτήν την περίπτωση ιδανικά προτιμήστε κάτι άλλο από το τραπέζι ή τον μπουφέ. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το κοτόπουλο και οποιοδήποτε άλλο κρέας.

Οι σαλάτες

Εάν το φαγητό είναι σπιτικό τότε μπορείτε να φάτε άφοβα όση σαλάτα θέλετε. Τα λαχανικά άλλωστε είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες, πολύτιμα για τον οργανισμό τον δικό σας και του μωρού. Εάν, όμως, τρώτε σε κάποιο εστιατόριο βεβαιωθείτε πριν φάτε άφθονη σαλάτα στο πιάτο σας ότι έχουν πλυθεί πολύ καλά τα λαχανικά. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, αποφύγετέ τις.

Επίσης, πολλές σαλάτες περιέχουν dressings με βασικό συστατικό τη μαγιονέζα. Η μαγιονέζα φτιάχνεται με ωμά αυγά οπότε ιδανικά αποφύγετέ την. Εάν είστε εσείς η οικοδέσποινα μπορείτε να προμηθευτείτε vegan μαγιονέζα που δεν περιέχει καθόλου αυγά.

Το πλατό τυριών

Ένα πλατό με τυριά, αλλαντικά, chutney και κριτσίνια είναι το τέλειο ορεκτικό ή φαγητό υποδοχής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Προσέξετε τα τυριά, καθώς δεν επιτρέποντα όλα στην εγκυμοσύνη. Ασφαλή για κατανάλωση θεωρούνται τα σκληρά τυριά όπως η γραβιέρα, το τσένταρ και η παρμεζάνα, τα μαλακά τυριά από παστεριωμένο γάλα και όλα τα τυριά τα οποία είναι μαγειρεμένα. Επίσης, από το πλατό αποφύγετε τα αλλαντικά και προτιμήστε άλλα ορεκτικά με λαχανικά.

Προσοχή στα γλυκά

Όχι μόνο γιατί δεν πρέπει να το παρακάνετε με την κατανάλωση της ζάχαρης, αλλά και γιατί κάποιο από αυτά λόγω συνταγής ενδέχεται να έχει ωμά αυγά ή μη παστεριωμένο γάλα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για σαλμονέλα.

«Τα ωμά αυγά είναι επικίνδυνα για σαλμονέλα, αν και οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο υψηλός όσο πιστεύαμε μερικά χρόνια πριν.» συμβουλεύει η Norton.

Last but not least, προτιμήστε να καταναλώνετε τα φαγητά όσο ακόμα είναι ζεστά και όχι κρύα, ειδικά εάν έχουν μείνει πολλές ώρες εκτός ψυγείου.

Πηγή: Mother and Baby

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Χριστούγεννα: Πώς να στηρίξετε τους ηλικιωμένους αυτές τις γιορτές