Εγκυμοσύνη: Το στρες βλάπτει τον εγκέφαλο του μωρού

γυνάικα σε εγκυμοσύνη κρατά την κοιλιά της
10-12-2020

Η εγκυμοσύνη είναι η πιο σημαντική στιγμή στην ζωή μιας γυναίκας. Χρειάζεται όμως προσοχή. Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως το άγχος της γυναίκας στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την πορεία της ανάπτυξης του εγκεφάλου των εμβρύων. Πως; Αλλάζει τη νευρική συνδεσιμότητα.

Το στρες στην εγκυμοσύνη

Ερευνητές του νοσοκομείου Children’s National Hospital συμπέραναν ότι το στρες, το άγχος ή η κατάθλιψη στις εγκύους συνδέονται με συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών τους.

Απεικονιστικές εξετάσεις μετά τη γέννηση δείχνουν σημαντικές διαφορές στην ανατομία του εγκεφάλου. Υποδεικνύουν ότι τα προβλήματα μπορεί ενδεχομένως να ξεκινούν κατά την κύηση. Αυτό δήλωσε η Δρ. Κατερίνα Λυμπεροπούλου, διευθύντρια του Developing Brain Institute at Children’s National.

Η Δρ. Λυμπεροπούλου με τους συνεργάτες της χρησιμοποίησαν την απεικονιστική εξέταση rs-fMRI για να εξετάσουν αναπτυσσόμενα νευρικά κυκλώματα σε έμβρυα σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, στα τέλη του δεύτερου και τρίτου τριμήνου κύησης.

Οι ερευνητές επέλεξαν 50 υγιείς εγκύους από χαμηλού κινδύνου κλινικές στην Ουάσιγκτον που χρησίμευαν ως εθελόντριες ελέγχου σε μεγαλύτερη έρευνα.
Οι έγκυες που συμμετείχαν στην έρευνα διένυαν από την 24η έως την 39η εβδομάδα κύησης. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για στρες, άγχος και κατάθλιψης. Στη συνέχεια, τα έμβρυα υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου που έδειξαν συνδέσμους μεταξύ ξεχωριστών περιοχών που δημιουργούν κυκλώματα.

Τι βρήκαν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έγκυες με άγχος ήταν πιο πιθανό να κυοφορούν έμβρυα με ισχυρότερες συνάψεις μεταξύ περιοχών σημαντικών για την κινητοποίηση και τις αισθητικοκινητικές ικανότητες.

Επίσης έμβρυα εγκύων με πολύ άγχος ήταν πιο πιθανό να έχουν ασθενέστερες συνάψεις μεταξύ περιοχών που εμπλέκονται σε εκτελεστικές και ανώτερες νοητικές λειτουργίες.

Η Δρ. De Asis-Cruz δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν μορφή αλλαγής στον εμβρυικό προγραμματισμό, όπου εγκεφαλικά δίκτυα έχουν αλλάξει από τα αυξημένα επίπεδα άγχους ακόμα και πριν γεννηθούν.

Τα ευρήματα μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση των σχέσεων μεταξύ άγχους της μητέρας και νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά και υπογραμμίζουν τη σημασία της στήριξης της εγκύου σε θέματα ψυχικής υγείας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Open Network.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εγκυμοσύνη: Διατροφή μετά τη γέννα