Εγκύκλιος Μπασκόζου για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

19-06-2019

Νέα εγκύκλιο για τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών για το έτος 2019, εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «από 12/09/2019 ανακαλείται η έγκριση κυκλοφορίας των βιοκτόνων σκευασμάτων AQUABACXT (δραστική ουσία Bacillusthuringiensissubsp. israelensisSerotypeH14, StrainBMP144) και AQUABAC200G (δραστική ουσία Bacillusthuringiensis subsp. israelensisSerotypeH14, StrainBMP144), λόγω ανάκλησης της έγκρισης του προϊόντος αναφοράς στη Γαλλία».

Παράλληλα, τονίζεται ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ετών, κρίνεται πολύ πιθανή η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών τόσο σε γνωστές από προηγούμενες χρονιές όσο και σε νέες περιοχές κυκλοφορίας.

Ο ΙΔΝ εισάγεται σε μία περιοχή με μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά και στη συνέχεια μεταδίδεται στα κουνούπια της περιοχής καθώς και σε τοπικούς πληθυσμούς -κυρίως άγριων-πτηνών. Από τα μολυσμένα κουνούπια μολύνονται οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Ως πιο σημαντικοί διαβιβαστές του ιού θεωρούνται τα κουνούπια του γένους Culex (δηλαδή τα «κοινά» κουνούπια), που υπάρχουν παντού, σε αστικό και αγροτικό περιβάλλον. Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας(άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, καθώς η επιδημιολογία του ΙΔΝ είναι σύνθετη και ως εκ τούτου θεωρείται απρόβλεπτη χρονικά η κυκλοφορία του ιού και η γεωγραφική του κατανομή σε κάθε περίοδο μετάδοσης, είναι επιβεβλημένη η λήψη όλων των προληπτικών μέτρων τόσο από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ -Περιφέρειες και Δήμους) όσο και από το γενικό πληθυσμό.

Έμφαση δίνεται στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών-με κάθε πρόσφορο μέσο με τη μέριμνα των ΟΤΑ-για τα μέτρα ατομικής προστασίας και πρόληψης ανάπτυξης κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους. Επιπλέον, υπενθυμίζεται στους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά η αναγκαιότητα της συνεχιζόμενης εγρήγορσης τους για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση κρουσμάτων του ΙΔΝ.