Στα 9 δολάρια το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου για τα προσφυγόπουλα

13-04-2019

Ειδική μειωμένη τιμή για το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου προκειμένου να εμβολιαστούν παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα, εξασφάλισαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Συγκεκριμένα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να εμβολιάζουν παιδιά προσφύγων στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο, κάνοντας χρήση ενός προγράμματος που παρέχει το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο (PCV) σε προσιτή τιμή για χρήση σε παιδιά που βρίσκονται σε ανθρωπιστικές κρίσεις.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε μια χώρα υψηλού εισοδήματος o «Ανθρωπιστικός Μηχανισμός», το πρόγραμμα δηλαδή που προσφέρει το εμβόλιο στην ειδική μειωμένη τιμή των 9 δολαρίων ανά παιδί (για τις τρεις δόσεις που απαιτούνται για πλήρη ανοσοποίηση) από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Η πνευμονία παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως και τα παιδιά που ζουν σε επισφαλείς συνθήκες –όπως όσα μένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς – διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και GSK είναι αυτή τη στιγμή οι μόνοι κατασκευαστές του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου, που είναι το ακριβότερο προϊόν στο βασικό πακέτο εμβολιασμού παιδιών σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντιτίθενται στη διαπραγμάτευση των τιμών με τις φαρμακευτικές εταιρείες, η τιμή καταλόγου για το εμβόλιο φτάνει τα 540 δολάρια ανά παιδί. Η Γαλλία, μια άλλη χώρα υψηλού εισοδήματος, δίνει 189 δολάρια για το ίδιο εμβόλιο. Οι μικρότερες χώρες με μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη συχνά βρίσκονται κάπου ανάμεσα: για παράδειγμα ο Λίβανος δίνει περίπου 243 δολάρια. Η τιμή στα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι περίπου 150 ευρώ (168 δολάρια) ανά παιδί.

«Η υψηλή τιμή του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου δεν επιτρέπει την προστασία των παιδιών από αυτή τη θανατηφόρα παιδική ασθένεια, που προλαμβάνεται εύκολα με ένα εμβόλιο» λέει ο Απόστολος Βεΐζης, Διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Είναι σημαντικό βήμα το ότι μπορούμε να εμβολιάζουμε παιδιά προσφύγων ακόμη και σε μια χώρα υψηλού εισοδήματος σε αυτή την ιδιαίτερα μειωμένη τιμή, ωστόσο πρέπει να συμπεριληφθούν κι άλλα εμβόλια στον «Ανθρωπιστικό Μηχανισμό» και οι χώρες που φιλοξενούν παιδιά σε κρίση να μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις τιμές. Όλα τα παιδιά του κόσμου θα πρέπει να μπορούν να κάνουν αυτό το εμβόλιο σε προσιτή τιμή.»

«Τα παιδιά που βιώνουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι από τα πιο ευάλωτα του κόσμου, ωστόσο συστηματικά δεν λαμβάνουν προστασία από θανατηφόρες ασθένειες» λέει η Σουζάν Σίλι, Σύμβουλος για θέματα εμβολίων στην Εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα. «Ο Ανθρωπιστικός Μηχανισμός μας έχει βοηθήσει να φροντίσουμε παιδιά τα οποία στο παρελθόν δεν προστατεύονταν από την πνευμονία, που μπορεί να προκαλέσει θάνατο αλλά προλαμβάνεται. Κάνουμε έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες να διευκολύνουν τα κράτη και τους παρόχους θεραπείας όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να αγοράζουν εμβόλια σε προσιτές τιμές για να προστατεύουν ευάλωτα παιδιά που πρέπει να εμβολιαστούν επειγόντως.»

Παρόλο που ο «Ανθρωπιστικός Μηχανισμός» έχει φανεί χρήσιμος στην προστασία των παιδιών σε ανθρωπιστικές κρίσεις, πολλές χώρες σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου σε προσιτή τιμή. Περίπου το ένα τρίτο των χωρών δεν έχουν μπορέσει να συμπεριλάβουν το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου στο βασικό πακέτο εμβολιασμού τους εξαιτίας της υπερβολικής τιμής. Σημειώνεται ότι από το 2009, η Pfizer και η GSK έχουν κερδίσει 49,1 δις δολάρια από τις πωλήσεις του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου (43,5 δις η Pfizer και 5,6 δις η GSK).