Ειδικός λογαριασμός για ανασφάλιστους στα Δημ. Νοσοκομεία

26-12-2016

Μέσω ειδικού λογαριασμού θα καλύπτεται το κόστος νοσηλείας ανασφάλιστων που εισέρχονται ως επείγοντα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως διευκρίνισε την Τρίτη ο υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας -μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΡΙΤ – «όπου υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του ανασφάλιστου, θα γίνεται δεκτός στο νοσοκομείο». 

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στην δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στις μονάδες υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) που έχουν όλοι οι πολίτες ακόμη και αν έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα. 

«Υποχρέωση της Πολιτείας είναι κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός και υπογράμμισε ότι η πρόσβαση στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ είναι πλέον ελεύθερη για όλους τους πολίτες, μη εξαιρουμένων και όσων είναι ανασφάλιστοι. 

Αυτό σημαίνει – είπε – ότι θα έχουν ιατρικές εξετάσεις, συνταγογράφηση και διαγνωστικές εξετάσεις, δωρεάν χωρίς καμία αμοιβή. Ο κ. Μπέζας ανέφερε επίσης, ότι έχει παραταθεί για έναν χρόνο, έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015, η ισχύς των βιβλιάριων υγείας των ανασφάλιστων υπερήλικων του ΟΓΑ. 

Τέλος επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να παρέχει στους ανασφάλιστους φαρμακευτική κάλυψη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός Ιουνίου και θα αφορούν στους ανασφάλιστους που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη. Όπως είπε, τα πολύ ακριβά φάρμακα θα παρέχονται δωρεάν ενώ για τα υπόλοιπα οι ανασφάλιστοι θα καταβάλλουν την συμμετοχή που προβλέπεται.  

Οφείλουμε να προστατεύσουμε υγειονομικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ώστε να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της υγείας, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.