“Είδος προς εξαφάνιση” οι ειδικευόμενοι γιατροί

Γυναίκα γιατρός
26-12-2016

Στα αζήτητα μένουν πολλές ιατρικές ειδικότητες σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας “Τα Νέα” με αποτέλεσμα την υπολειτουργία αρκετών κλινικών και τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με την έρευνα συμβαίνει το εξής παράδοξο, παρότι έχει σχεδόν μηδενισθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες των ειδικοτήτων, οι νέοι Έλληνες γιατροί προτιμούν να αναζητήσουν την  τύχη τους στα νοσοκομεία του εξωτερικού.

Οι ειδικότητες που μετρούν τις μεγελύτερες απώλειες με τις αντίστοιχες κλινικές στα νοσοκομεία να υπολειτουργούν, είναι η θωρακοχειρουργική, η αναισθησιολογία, η μικροβιολογία και η ακτινολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” που αν και παραδοσιακά αποτελούσε σταθμό για την εκπαίδευση των γιατρών, αυτή τη στιγμή οι ειδικευόμενοι είναι ¨σε έλλειψη”. Το 2009 λίγο πριν την κρίση όταν τα πράγματα φαίνονταν ακόμη ανθηρά, η αναμονή για ειδίκευση στη θωρακοκαρδιοχειρουργική ξεπερνούσε ακόμη και τα τέσσερα χρόνια. Πλέον η αναμονή είναι το πολύ ένας μήνας όσο δηλαδή διαρκεί η διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδιακασιών, καθώς από τις 13 προβλεπόμενες θέσεις για νέους γιατρούς μόνο οι 4 είναι καλυμμένες.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο Μιχάλης Αργυρίου διευθυντής της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Ευαγγελισμού και πρόεδρος του Επαγγελματικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Θώρακος και Αγγείων, είπε: Οι προβλεπόμενες θέσεις για ειδίκευση στη χώρα μας είναι περίπου 85, από αυτές έχουν καλυφθεί μόνο οι 25.

Στα αζήτητα μάλιστα έχει περάσει η ειδικότητα της αναισθησιολογίας. Τα στοιχεία από τη Νομαρχία Αθηνών είναι αποκαλυπτικά: Στο Ασκληπιείο Βούλας 6 κανές θέσεις, στο Τζάνειο επίσης 6 στο Ιπποκράτειο και στο Λαϊκό 5, στο Ερυθρό και στο Νοσοκομείο της Νίκαιας 4 και η λίστα συνεχίζεται. Πίσω από τις λίστες με τις κενές θέσεις οι ειδικοί διαβάζουν την επαγγελματική ανασφάλεια αφού η αναισθησιολογία είναι “καθαρόαιαμη” νοσοκομειακή ειδικότητα. Ωστόσο το πάγωμα των προσλήψεων στο ΕΣΥ, σε συνδυασμό με την κατακορυφη πτώση νοσηλειών στα ιδιωτικά νοσοκομεία, την κάνει ουδόλως ελκυστική για τους νέους γιατρούς.
Στη μαύρη λίστα των ειδικοτήτων, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, συμπεριλαμβάνεται η μικροβιολογία, η παθολογοανατομία, και η ακτινοδιαγνωστική. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Παίδων Αγία Σοφία, που κετέχει το αρνητικό ρεκόρ με μόλις έναν ειδικευόμενο γιατρό μικροβιολόγο, έναν ακτινολόγο και κανέναν παθολογοανατόμο.

Αντίθετα δελεαστικές ειδικότητες αυτές δηλ. που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και άρα οι λίστες αναμονής μετρούν ακετά χρόνια είναι η πλαστική χειρουργική, η παιδοψυχιατρική και η δερματολογία.
Όπως σημπληρώνει στην εφημερίδα ο Γιάννης Δατσέρης αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης στη λίστα των δελεαστικών ειδικοτήτων, συμπεριλαμβάνονται και εκείνες που αφορούν χρόνιες ασθένειες όπως η ενδοκρινολογία, η ρευματολογία, η ογκολογία και η οφθαλμολογία. “Ο λόγος είναι ότι αρκεί μια μικρή επένδυση για να ανοίξει ένας ειδικευόμενος γιατρός το δικό του προσωπικό ιατρείο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την πυρηνική φυσική, τη μικροβιολογία η την ακτινοδιαγνωστική όπου απαιτείται μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να ιδιωτεύσει κάποιος γιατρός”.
Συνολικά από τις 10.870 θέσεις ειδικευόμενων που προσφέρονται στα δημόσια νοσοκομεία οι 3000 παραμένουν ακάλυπτες και αυτός είναι ο λόγος που το ΚΕΣΥ, κατέθεσε πρόταση το 2012 να μετατραπούν σε θέσεις ειδικευόμενων επικουρικών έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά, πρόταση που σύμφωνα με την εφημερίδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκέφτεται σοβαρά.