Ειρήνη Αγαπηδάκη: Εντός Νοεμβρίου τα sms για τις δωρεάν εξετάσεις πρόληψης του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων – Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου δράσης «Σπύρος Δοξιάδης»

25-10-2022

Μιλήσαμε με τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη για το χρονοδιάγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων αλλά και για τα πρώτα στοιχεία από το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον καρκίνο του μαστού. Και μας αποκάλυψε πως εντός Νοεμβρίου αναμένεται να αποσταλούν τα sms για τις δωρεάν εξετάσεις πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Άμεσα θα ανακοινωθεί και η συνταγογράφηση της θεραπευτικής άσκησης. Αναλυτικά η συνέντευξη του HealthView.gr με τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας.

Εδώ και λίγους μήνες «τρέχει» το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον καρκίνο του μαστού. Τι δείχνουν τα στοιχεία;

Το Πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά για τον καρκίνο του μαστού, είναι το πρώτο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στη χώρα μας και είναι μέρος του σχεδίου δράσης πρόληψης καρκίνου «Σπύρος Δοξιάδης», που αφορά στις νεοπλασίες μαστού, τραχήλου της μήτρας και παχέος εντέρου. Η αρχή έγινε  με τον καρκίνο του μαστού τόσο γιατί είναι ο πιο συχνός στο γυναικείο πληθυσμό αλλά και γιατί γνωρίζουμε πια ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ίαση του.

Είναι ένα πλήρες πρόγραμμα που αξιοποιεί δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Για τις γυναίκες που έχουν άυλη συνταγογράφηση, η διαδικασία γίνεται μέσω sms. Για τις υπόλοιπες γυναίκες έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά παραπεμπτικά και με το ΑΜΚΑ σε οποιοδήποτε διαγνωστικό του προγράμματος – είναι αναρτημένα στο mastografia.gr – γίνεται η διενέργεια της εξέτασης.

Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος έχουν διενεργηθεί 37.000 μαστογραφίες και έχουν ανιχνευθεί 2.000 περιπτώσεις με ευρήματα. Έχουν εντοπιστεί δηλαδή περιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν έγκαιρα μία βλάβη πριν την εξέλιξή της.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες; Ασφαλισμένες και ανασφάλιστες; Απαιτεί κάποιο κόστος από την δικαιούχο;

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 1,3 εκατομμύριο γυναίκες, ασφαλισμένες και ανασφάλιστες, οι οποίες έχουν καθολική πρόσβαση σε πάνω από 250 δημόσια και ιδιωτικά κέντρα, πανελλαδικά. Αυτή η καθολική πρόσβαση προσφέρει στήριξη και διευκολύνει τις γυναίκες που φοβούνται να εξεταστούν, καθώς ο φόβος είναι ο πρώτος λόγος που αποφεύγουν να υποβληθούν σε εξετάσεις, αλλά και δωρεάν δίνοντας απάντηση και στη δεύτερη αιτία, που είναι το κόστος.

Η διάρκεια του θα είναι έως και το τέλος του 2025 με κόστος 50,48 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα διαρκέσει μέχρι τέλος του 2023.

Οι δικαιούχες για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 69 ετών, να φέρουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), να μην έχουν διενεργήσει τις ίδιες διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους 12 ημερολογιακούς μήνες, να μην έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού εντός των τελευταίων 5 ημερολογιακών ετών.

Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο την μαστογραφία αλλά προσεγγίζει ατομικά την ασθενή. Περιλαμβάνει δηλαδή, ενημέρωση, εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας, κλινική εξέταση αν υπάρχει εύρημα, υπερηχογράφημα και ανάλυση αποτελεσμάτων και αποτίμηση.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το για κάθε 45 γυναίκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι Ελληνίδες κερδίζουν έναν χρόνο ζωής. Βελτιώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης ενώ σε διαφορετική περίπτωση «βελτιώνονται» οι δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Έχετε ανακοινώσει και δύο ακόμη προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Εντός Νοεμβρίου θα εκκινήσει το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Απευθύνεται σε 2.432.398 γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών. Υπάρχουν δύο πακέτα διαγνωστικών εξετάσεων ανάλογα με την ηλικία. Συγκεκριμένα, για τις γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών το πακέτο περιλαμβάνει τεστ-Παπ και εάν υπάρξουν ευρήματα κολποσκόπηση και βιοψία. Στις ηλικίες 30-65 ετών υπάρχουν και πρόσθετες εξετάσεις.

Επίσης τον Νοέμβριο θα αποσταλούν τα sms και το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων, που απευθύνεται σε 2.500.000 άνδρες (50-70 ετών) και γυναίκες (40-70 ετών) και αφορά τη διενέργεια μιας σειράς εξετάσεων που θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες, όπως λιπιδαιμικό προφίλ, παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.

Μέχρι τέλος του χρόνου, θα αναμένεται και το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αφορά σε 3.840.00 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών και παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν κολονοσκόπησης.

Θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και ο καρκίνος του προστάτη; Έρχεται και συνταγογράφηση για το… γυμναστήριο;

Εδώ και αρκετές εβδομάδες είναι σε εξέλιξη, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συζήτηση για την αναθεώρηση των προγραμμάτων πρόληψης με την ένταξη και του καρκίνου του προστάτη. Συμμετέχουμε, την παρακολουθούμε και εάν τελικά αποφασιστεί κάποιο νέο πρωτόκολλο, θα το εντάξουμε στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, αναμένουμε την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας για τη συνταγογράφησης της θεραπευτικής άσκησης. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε τη γνώμη του ΚΕΣΥ και εφόσον γνωμοδότηση θετικά, άμεσα θα προχωρήσουμε στην σχετική δράση.

Μέχρι τώρα η χώρα μας άνηκε σε μια ομάδα κρατών, όπως η Ρουμανία και η Μολδαβία, που δεν διαθέτει προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο. Αυτό αλλάζει με το προγράμματα αυτά.