Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής μέχρι το τέλος του 2025» – Τι περιλαμβάνει

21-06-2024

Μέχρι το τέλος του 2025 θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το δίκτυο τηλεϊατρικής στη χώρα μας, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Όπως είπε το δίκτυο, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε τρεις βασικές λειτουργίες:

Η μία είναι να έχουμε τους γιατρούς να μπορούν να συμβουλεύονται συναδέλφους τους και να εξετάζουν τα περιστατικά τους.

Δεύτερη λειτουργία, μπορεί ο ασθενής όπου και αν βρεθεί στη χώρα να κλείσει ραντεβού και να εξετασθεί από ειδικευμένο γιατρό.

Τρίτον, θα έχουμε 3,5 χιλιάδες σημεία κατ΄ οίκον νοσηλείας, πάρα-πάρα πολύ σπουδαίο ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι έχουν χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένους και τα λοιπά.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στο πλαίσιο του 14ου Συνεδρίου Ψηφιακής Υγείας και Ασφάλειας – Digital Health Care, “Ψηφιακή Υγεία και Ασφάλεια στο δρόμο της Τεχνητής Νοημοσύνης”, ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα τεθεί σε διαβούλευση νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη δημιουργία επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας. «Θέλουμε σε αυτά τα πανεπιστημιακά κέντρα υγείας να ξεκινήσει να χτίζεται το αύριο της πρόληψης. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο θα λειτουργήσουν και οι σταθμοί τηλεϊατρικής, με μέλη ΔΕΠ εξειδικευμένα στην επείγουσα ιατρική. Νομίζω καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να ζει κανείς σε ένα ορεινό χωριό της Καρπάθου για παράδειγμα και να μπορεί να κάνει μία συνεδρία τηλεϊατρικής για ένα επείγον περιστατικό, με ένα μέλος ΔΕΠ εξειδικευμένο στην επείγουσα ιατρική. Είμαστε βέβαιοι ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα μειώσει τουλάχιστον κατά 30% τις αχρείαστες αεροδιακομιδές από όλα τα δύσβατα μέρη που έχουμε στη χώρα μας», σημείωσε.

«Στο δίκτυο τηλεϊατρικής ενσωματώνουμε μια σειρά από συσκευές, τα περίφημα wearables που μας δίνουν τη δυνατότητα να παρακολουθούμε εξ αποστάσεως 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς για παράδειγμα που έχουν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή. Ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται άμεση επαφή καθημερινή σχεδόν με τον γιατρό. Άλλους οι οποίοι υποφέρουν από στεφανιαία νόσο, έχουν διαγνωστεί με αυτήν και πιθανά χρειάζονται κάποιες φορές έκτακτη μεταφορά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εργαλεία ψηφιακά που μας δείχνουν δυο μέρες πριν εκδηλωθεί ένα έμφραγμα ότι κάποιος άνθρωπος πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Αντιλαμβάνεσθε ότι πράγματι αυτή είναι μια επανάσταση στην υγεία. Θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε έγκαιρη μεταφορά, αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας, να μην χάνονται άδικα ζωές».