«Εκ του πονηρού» η επιμονή στη συνταγογράφηση βάσει της δραστικής

26-12-2016

Ανεξήγητο, πονηρό και επικίνδυνο θεωρεί το επίμονο αίτημα της τρόικας για συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία χωρίς τη δυνατότητα αναγραφής της εμπορικής ονομασίας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γ. Πατούλης .

Ο κ. Πατούλης δήλωσε ότι άμεσο αποτέλεσμα της εφαρμογής του μέτρου θα είναι να γεμίσει η αγορά με χαμηλής ποιότητας και επικίνδυνα φάρμακα. Παράλληλα, τόνισε τη διάκριση των ρόλων γιατρού και φαρμακοποιού επισημαίνοντας ότι ο γιατρός είναι αυτός που συνταγογραφεί και ο φαρμακοποιός είναι ο υπεύθυνος για την εκτέλεση της συνταγής. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή την πρακτική συνιστά αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και παράλληλα, επιστημονική και δεοντολογική υποβάθμιση του ιατρικού επαγγέλματος, ενώ οι όποιες αλλαγές στις θεραπείες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απορρύθμιση των ασθενών, σε αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και εν τέλει να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ο κ. Πατούλης καταδίκασε απερίφραστα «πονηρές» πρακτικές που υπαγορεύονται από λογιστικά και εισπρακτικά κίνητρα, επαναλαμβάνοντας ότι η αθρόα είσοδος κάθε λογής φαρμάκων αγνώστου προελεύσεως όχι μόνο δεν θα συμβάλλει τελικά στον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά, επιπλέον, θα αποτελέσει σοβαρότατο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Σε απάντηση αυτών των πρακτικών, ο πρόεδρος του ΙΣΑ υπογράμμισε τη στήριξή του προς τα ποιοτικά και ασφαλή επώνυμα γενόσημα και τόνισε τις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές των προϊόντων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Μπορείτε να ακούσετε δηλώσεις του κ. Πατούλη πατώντας εδώ.