Εκδικάστηκε η υπόθεση του πλαφόν από το ΣτΕ

26-12-2016

Συνεκδικάστηκαν σήμερασε μια πολύωρη διαδικασία οι αιτήσεις αναστολής που κατέθεσε ο ΠΙΣ και ο ΙΣΑ για την αναστολή της Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίζεται πλαφόν στην συνταγογράφηση φαρμάκων. Στην εκδίκαση της υποθέσεως παρεστάθη αυτοπροσώπως ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης και ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτριος Κοντός μετά των νομικών τους συμβούλων και εξέφρασαν τις απόψεις τους οι αιτούντες, ήτοι ο Πρόεδρος του ΠΙΣ και του ΙΣΑ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει για μια ακόμη φορά ότι αγωνίζεται, εδώ και πολύ καιρό, για την εφαρμογή κανόνων εκ μέρους της Πολιτείας και του ΕΟΠΥΥ, που θα συνοδεύουν την συνταγογράφηση με επιστημονικά κριτήρια (Διαγνωστικά & Θεραπευτικά Πρωτόκολλα) και είναι αντίθετος σε λογιστικού τύπου πρακτικές, οι οποίες περιορίζουν ασφυκτικά την ιατρική λειτουργία και θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στον Τομέα της Υγείας, όπως γενικότερα στην Δημόσια Διοίκηση, έπρεπε να έχουν εδώ και καιρό πραγματοποιηθεί με κριτήριο τον εκσυγχρονισμό, την ευταξία και την ευνομία, προκειμένου να μην επιβάλλονται οριζόντια μέτρα, τα οποία δεν προωθούν τις αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία, αλλά αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα το πρόβλημα και δείχνουν μόνον ανικανότητα και ανεπάρκεια.

Ο στόχος αύξησης του ποσοστού χρήσης των γενοσήμων στο 60% του συνόλου της συνταγογράφησης, από 20% που είναι σήμερα, πέραν του γεγονότος ότι είναι ανέφικτος, είναι και αντιεπιστημονικός, κυρίως σε ότι αφορά στους χρόνους επίτευξής του. Σύμφωνα με τους ειδικούς και  την εμπειρία που υπάρχει από άλλες χώρες, απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. 

Παράλληλα, αποτελεί μία επικίνδυνη στόχευση, διότι η αλλαγή θεραπειών σε χρόνιους ασθενείς, ρυθμισμένους από τα κατάλληλα φάρμακα, είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την κατάσταση της υγείας τους.

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι το πλαφόν αυτό είναι πολύ πιο επαχθές σε σχέση με το προηγούμενο, κατ’ επίφαση μόνο ηπιότερο. Στερείται και πάλι επιστημονικού ερείσματος και τιμωρεί κάθε γιατρό ανεξάρτητα από τυχόν εξειδίκευση του και τις ειδικότερες παθήσεις που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Παρακωλύει τους ιατρούς από την απρόσκοπτη άσκηση της ιατρικής καθότι βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία και δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με την ατομική περίπτωση κάθε ιατρού. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ εγχείρισε έγγραφες διαμαρτυρίες ιατρών και ασφαλισμένων που έχουν αποσταλεί στον ΙΣΑ και ενημέρωσε για περιπτώσεις ασφαλισμένων συνταξιούχων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως ΧΑΠ οι οποίοι οφείλουν να πληρώσουν 250 ΕΥΡΩ μηνιαίως.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ έδωσε προθεσμία στους διαδίκους μέχρι τη Δευτέρα 10 Αυγούστου για την κατάθεση συμπληρωματικών υπομνημάτων