ΕΚΕΑ προς νοσοκομεία Αττικής και Πειραιά: “Μη στέλνετε άλλα δείγματα κορονοϊού, δεν έχουμε αντιδραστήρια”

02-09-2020

Στα όρια των δυνατοτήτων έφτασε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), λόγω των χιλιάδων τεστ κορονοϊού που διεξάγονται καθημερινά από τα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Με επιστολή του προς τα νοσοκομεία της 1ης και 9ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), ζητά να σταματήσει η αποστολή δειγμάτων κορονοϊού, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες ΥΠΕ είναι υπεύθυνες για όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και νήσων, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το Κέντρο «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».

Μέλη της ΕΙΝΑΠ: Ντροπή να μιλούν για “αλόγιστη χρήση”!

Άμεση ήταν η αντίδραση γιατρών της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), οι οποίοι εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τον χαρακτηρισμό  “αλόγιστη χρήση”, που αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα οι γιατροί και μέλη του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ, Μαίρη Αγρογιάννη, Γιώργος Σιδέρης και Ηλίας Σιώρας  τονίζουν:

“Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ντροπή! Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι γιατροί, στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” εκκρεμούν οι απαντήσεις από 160 δείγματα κορονοϊού και στο νοσοκομείο αναφοράς πρώτης γραμμής “Σωτηρία” ακόμη 100 δείγματα. Επίσης δεν έχουν απαντηθεί και δείγματα κορονοϊού που ελήφθησαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο.

“Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού!”, αναφέρουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Δείτε το έγγραφο που απέστειλε το ΕΚΕΑ προς τις ΥΠΕ: