Έκτακτο βοήθημα για τα άτομα με αναπηρίες και νεφροπαθείς

26-12-2016

Εφάπαξ, αφορολόγητο βοήθημα από 100 έως 200 ευρώ, δικαιούνται τα άτομα με αναπηρίες και οι νεφροπαθείς. Το ύψος του βοηθήματος εξαρτάται από τον τόπο διαμονής των αναπήρων, όπως προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου είναι το εξής:

«Θέμα: Έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε χαμηλόμισθους, εγγεγραμμένους ανέργους, άτομα με αναπηρίες, νεφροπαθείς.

Σας γνωρίζουμε ότι με σχετική τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο Νόμου «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετικά με τις αντασφαλίσεις και λοιπές διατάξεις», χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους:

  1. πάσης φύσεως συνταξιούχους στους οποίους καταβάλλεται ΕΚΑΣ
  2. συνταξιούχους του Ο.Γ.Α.
  3. εγγεγραμμένους στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. άνεργους και
  4. στα άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ) και τους νεφροπαθείς που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα ή διατροφικό επίδομα από τις υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
 

Το ύψος της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, που είναι αφορολόγητη καθορίζεται ως εξής:

  1. Διακόσια (200) ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αρκαδίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λαρίσης, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλωρίνης και Χαλκιδικής.
  2. Εκατόν πενήντα (150) ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Πρεβέζης, Φθιώτιδας και Φωκίδας.
  3. Εκατό (100) ευρώ για τους δικαιούχους που κατοικούν στους νομούς Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Σάμου, Χανίων και Χίου.
 

Η ανωτέρω ενίσχυση θα καταβληθεί στους συνταξιούχους από τους ασφαλιστικούς φορείς, από τους οποίους καταβάλλεται η κύρια σύνταξη, στους ανέργους από τον ΟΑΕΔ και στους νεφροπαθείς και τα ΑΜΕΑ από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, από τις οποίες καταβάλλονται τα επιδόματα πρόνοιας και το διατροφικό επίδομα. Κάθε δικαιούχος λαμβάνει την εν λόγω ενίσχυση από μία και μόνο πηγή.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε το συντομότερο δυνατόν το ύψος της προκαλούμενης δαπάνης από τη χορήγηση της εν λόγω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους της, κατά τον λόγο της αρμοδιότητας σας’.