Έκθεση έργων ζωγραφικής από νοσηλευόμενους ψυχικώς πάσχοντες του “Δρομοκαϊτειου”

11-12-2019

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Έκθεση με εικαστικά έργα από το Μουσείο του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου

ΣΤΟart Κοραή

Κοραή 4

3 έως 31 Δεκεμβρίου 2019

Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 έως 20.00

Ο Κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) ανακοινώνει τη  διοργάνωση Έκθεσης με Εικαστικά Έργα προερχόμενα από το Μουσείο του Δρομοκαΐτειου Νοσοκομείου στον χώρο Τέχνης  της Εθνικής Ασφαλιστικής ΣΤΟart Κοραή από 3 έως 31 Δεκεμβρίου 2019.

Τα έργα ζωγραφικής που θα εκτεθούν αποτελούν έκφραση της δημιουργικότητας ατόμων που έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί στο ίδιο Ίδρυμα.

Η πρωτοβουλία υπαγορεύτηκε από την πεποίθησή πως η αναμφισβήτητη αξία και σημασία των έργων, που για πρώτη φορά εγκαταλείπουν τους μουσειακούς χώρους -ισχυρή απόδειξη μέριμνας και φροντίδας της Διοίκησης του Ιδρύματος και του ενδιαφέροντος του πλήθους των θεραπευτών – θα συμβάλει τόσο στην αισθητική αναγνώριση μιας σπάνιας εκφραστικότητας όσο και στην προαγωγή ενός αδιάλειπτου διαλόγου ανάμεσα στην  κοινωνία και στις αποκρυπτόμενες διαστάσεις του ανθρώπινου ψυχισμού.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχικών προβλημάτων που επιτυγχάνεται δια των Θεραπειών μέσω Τέχνης  αποτελεί μια αντίληψη  αποδεκτή από ένα πλήθος ψυχιατρικών θεσμών. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών έχει αποδεχθεί και υποστηρίξει τις πρωταρχικές αυτόνομες απαιτήσεις των ψυχασθενών να εκφράζονται αυτοδύναμα και δίχως περιορισμούς. Δεν πρέπει όμως η δημιουργικότητα να συγχέεται με το καλλιτεχνικό έργο και κάθε ψυχικά ασθενής που εκφράζεται μέσω αυτής δεν είναι απαραίτητα και καλλιτέχνης.

Τα έργα που απαρτίζουν την έκθεση έχουν επιζήσει του χρόνου και των δημιουργών τους, επειδή είναι πραγματικά έργα τέχνης, ανάλογα εκείνων που βρίσκονται στη συλλογή Prinzhorn στη Χαϊδελβέργη (ένα μέρος της με τίτλο «Αιτία θανάτου: Ευθανασία» παρουσιάστηκε από την ΕΨΕ το 2011 στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη), στο Μουσείο Art Brut  στη Λωζάνη και στο Μουσείο  του Dr Guislain στη Γάνδη.

Μια ευκαιρία να τα γνωρίσουμε και να  επανεκτιμήσουμε τις αισθητικές αρετές τους, ενταγμένα πάντα στο ψυχοκοινωνικοπολιτικό πλαίσιο απ’ όπου προέρχονται.