Εκτός κάλυψης στην Ελλάδα η μέθοδος «nipple delay»

26-12-2016

Μόνο στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πληρώσεις αδρά για να υποβληθείς στην προληπτική εξέταση διάγνωσης του καρκίνου του μαστού

Η εν λόγω εξέταση η οποία μπορεί να δείξει μία ενδεχόμενη προδιάθεση για την ανάπτυξη καρκίνου, έχει αρκετά υψηλό κόστος. Δυστυχώς τα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα δεν την καλύπτουν  τη στιγμή που το κόστος της μπορεί να αγγίζει τα 2500 έως 3000 ευρώ. Το γεγονός αυτό αναμφισβήτητα λειτουργεί αρνητικά στην Ελλάδα του μνημονίου και η εξέταση αυτή η οποία θα μπορούσε να αποδειχτεί σωτήρια για την Υγεία πολλών γυναικών φαντάζει απαγορευτική.

Η Ελλάδα για άλλη μία φορά βέβαια πρωτοπορεί καθώς σύμφωνα με στοιχεία η εν λόγω εξέταση καλύπτεται στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αξίζει να αναφερθούμε ότι στην Ελλάδα το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι πολύ υψηλό και μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε το εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του Δημόκριτου οι γυναίκες  στην Ελλάδα έχουν 4 μοναδικά γονίδια τα οποία τις καθιστούν περισσότερο ευάλωτες στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Τα στοιχεία αυτά στηρίζονται σε μελέτες οι οποίες έχουν γίνει σε ελληνικές οικογένειες ανά τον κόσμο και έχουν εντοπίσει την ύπαρξη δύο ύποπτων γονιδίων BRCA1 και BRCA2 που βρέθηκαν και στη διάσημη ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί με συνέπεια να οδηγηθεί σε μαστεκτομή. Οι γυναίκες που φέρουν μεταλλάξεις στα παραπάνω γονίδια έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό πιθανοτήτων να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ή ωοθηκών  μέχρι την ηλικία των 50 ή 75 χρόνων. Γι αυτό το λόγο οι προληπτικές εξετάσεις μπορούν να μας δώσουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την γενετική μας ανάλυση και το ιστορικό της οικογενείας μας.

Συνεπώς οι γυναίκες οι οποίες βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εξετάζουν το στήθος τους καθημερινά, να κάνουν την ετήσια μαγνητική μαστογραφία ή ακόμη εάν και εφόσον το επιτρέπει η « τσέπη» τους να προβούν στην εν λόγω προληπτική εξέταση για να υποβληθούν στην μέθοδο αφαίρεσης «nipple delay» εάν και εφόσον χρειαστεί για να προλάβουν μία απρόσκλητη επίσκεψη της ασθένειας του καρκίνου.

Χρυσάνθη Τασσοπούλου