Εκτός λειτουργίας το 30% των κρεβατιών ΜΕΘ στη χώρα

26-12-2016
Τραγικές ελλείψεις νοσηλευτών και αναλώσιμου υλικού διαπιστώνει στα δημόσια νοσοκομεία η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης με δραματικότερη τη διαπίστωση ότι 200 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι κλειστά σε σύνολο 700 λόγω ελλείψεων προσωπικού. Συγκεκριμένα στις παθολογικές πτέρυγες του νοσοκομείου «Αττικόν», σε ημέρα εφημερίας, 20 ασθενείς «νοσηλεύονται στους διαδρόμους» όπως επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη 13η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στο νοσοκομείο «Αττικόν» και ένας εκ των συντονιστών της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.
 
Δύο νοσηλευτές «τρέχουν» να εξυπηρετήσουν 60 ασθενείς, είπε ο κ. Γιαμαρέλλος, τη στιγμή που για να αντιμετωπιστεί το σηπτικό σύνδρομο ο ασθενής πρέπει την πρώτη ώρα να λάβει φαρμακευτική αγωγή. «Πώς θα δώσω θεραπεία στη μία ώρα σε 10 ασθενείς στα επείγοντα με 1,5 νοσηλευτές» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η σήψη αποτελεί το μόνο νόσημα στην ιατρική για οποίο δεν έχει καμία θέση ο περιορισμός των οικονομικών δαπανών, καθώς απόλυτα νέοι και υγιείς μπορούν να οδηγηθούν αιφνιδίως στο θάνατο.
 
Ετησίως, 82.000 άνθρωποι προσβάλλονται από τη νόσο και από αυτούς το 35 έως 40% πεθαίνει, ανέφερε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Απόστολος Αρμαγανίδης, προσθέτοντας ότι οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο λοιμώξεων αν δεν υπάρχει καλή αναλογία νοσηλευτών. Παγκοσμίως, καταγράφονται 20 έως 30 εκατ. κρούσματα ετησίως και κάθε δύο δευτερόλεπτα περίπου ένας άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας της νόσου.