Eli Lilly και AbCellera ενώνουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα κατά του κορονοϊού

16-03-2020

Η καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας AbCellera ένωσε τις δυνάμεις της με την Eli Lilly για να παράγει προϊόντα αντισώματος για την πρόληψη και τη θεραπεία του COVID-19, της ασθένειας που προκαλείται από τον νέο κορονοιό SARS-Cov-2.

Με έδρα το Βανκούβερ, η AbCellera διαθέτει μια πλατφόρμα ταχείας πανδημικής αντίδρασης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης της πανδημίας της κυβέρνησης της Αμερικής.

Η συμφωνία θα συνδυάσει την ικανότητα της Lilly να αναπτύσσει, να παράγει και να διανέμει μεγάλες ποσότητες θεραπευτικών αντισωμάτων ενάντια στον κορονοϊό.

Μέσα σε μια εβδομάδα από τη λήψη δείγματος αίματος από έναν από τους πρώτους Αμερικανούς ασθενείς που ανάρρωσαν από το COVID-19, η εταιρεία AbCellera είπε ότι εξέτασε πάνω από πέντε εκατομμύρια ανοσοκύτταρα ψάχνοντας εκείνα που παρήγαγαν λειτουργικά αντισώματα που βοηθούσαν τον ασθενή να εξουδετερώσει τον ιό και να ανακάμψει από τη νόσο.

Η AbCellera έχει εντοπίσει πάνω από 500 μοναδικές αλληλουχίες πλήρους ανθρώπινου αντισώματος, οι οποίες αναφέρει ότι είναι η μεγαλύτερη ομάδα αντισωμάτων απένανι στον SARS-CoV-2 που έχουν αναφερθεί ποτέ.

Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσουν αυτά τα αντισώματα για να βρουν αυτά που είναι πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του SARS-CoV-2.

Πολλά από αυτά τα αντισώματα θα εξεταστούν σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων (VRC) στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, ενώ η εκκρεμούσα συμφωνία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων θα εξεταστεί αναφορικά με την ικανότητα εξουδετέρωσης του ιού.

Η AbCellera και η Lilly έχουν δεσμευτεί να μοιράζονται εξίσου το αρχικό κόστος ανάπτυξης για ένα προϊόν, για το οποίο η Lilly θα είναι υπεύθυνη για την περαιτέρω ανάπτυξη, κατασκευή και διανομή. Εάν είναι επιτυχής, η Lilly είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές για να φέρει τη θεραπεία στους ασθενείς.

Ποιες εταιρείες ρίχνονται στη μάχη για την παρασκευή εμβολίου

Η γερμανική εταιρεία BioNTech πέτυχε μια ξεχωριστή συμφωνία συνεργασίας με την Shanghai Fosun Pharmaceutical της Κίνας για τα δικαιώματα βιοτεχνολογίας του Mainz στην Κίνα σε πειραματικό εμβόλιο κορονοϊού.

Εάν οι ρυθμιστικές αρχές εγκρίνουν το εμβόλιο που ονομάζεται BNT162, η Fosun θα το διαθέσει στην Κίνα, ενώ η BioNTech θα διατηρήσει δικαιώματα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι δοκιμές σε άνθρωπο θα αρχίσουν από τα τέλη Απριλίου στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα και η BioNTech βρίσκεται σε συζητήσεις με την συνεργάτη της Pfizer σχετικά με την ανάπτυξη του εμβολίου εκτός της Κίνας.

Η Moderna με έδρα τις ΗΠΑ συνεργάζεται με τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σε άλλο εμβόλιο, είναι πιο κοντά στις δοκιμές και έχει ανακοινώσει σχέδια για να ξεκινήσει μια δοκιμή στο Σιάτλ αυτό το μήνα.