Ελλείψεις φαρμάκων: Νέα λίστα απαγόρευσης του ΕΟΦ – Η πρώτη αντίδραση των φαρμακοποιών

08-04-2024

Νέα λίστα για τη προσωρινή απαγόρευση παράλληλων και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Η νέα λίστα περιλαμβάνει 120 κωδικούς φαρμάκων και η απόφαση του ΕΟΦ ισχύει για τρεις μήνες, έως 4 Ιουλίου 2024. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά από αξιολόγηση των στοιχείων επάρκειας των εν λόγω εμβολίων στην αγορά.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται επίσης κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. Στην σχετική απόφαση, ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα μετά από έγκριση του ΕΟΦ για έκτακτη εισαγωγή ή με απόφαση κατ’ εξαίρεση κυκλοφορίας με ξενόγλωσση επισήμανση. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην Ελλάδα κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη νόμιμη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Ο ΕΟΦ επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων. Η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος.

Η πρώτη αντίδραση των φαρμακοποιών

Σε συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, υπηρεσιακούς παράγοντες και τον Πρόεδρο των Ιδιωτών Φαρμακαποθηκών, ζητήθηκε από την αντιπροσωπεία του ΠΦΣ  επιτακτικά η ένταξη φαρμάκων όπως Prolia inj, Eliquis tabs, Xarelto tabs και άλλων ακόμη, στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών, παραθέτοντας στοιχεία ότι τα φάρμακα αυτά είναι εξαφανισμένα από την ελληνική αγορά.

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι είναι αδιανόητο φάρμακα τα οποία πριν την απαγόρευση διατίθονταν με εκπτώσεις και προσφορές, τώρα να είναι εξαφανισμένα από τα φαρμακεία μας ή να διατίθενται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες που δεν ανταποκρίνονται στις συνταγογραφικές ανάγκες των ασθενών.

Προτάθηκε από τον ΠΦΣ και αποφασίστηκε, να δημιουργηθεί άμεσα εφαρμογή που να ελέγχει και να εγκρίνει αυτοματοποιημένα τις ποσότητες που προτίθενται να εξάγουν οι φαρμακαποθηκάριοι, βάσει της υποχρεωτικότητας και της δέσμευσής τους, να τηρούν αποθέματα ασφαλείας ενάμισι μηνός.