Ελλείψεις φαρμάκων: Συνταγογράφηση μόνο με δραστική για τα «εξαφανισμένα» σκευάσματα

11-01-2023

Σε αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα, προχωρά το υπουργείο Υγείας. Ήδη η ΗΔΙΚΑ έχει αναλάβει να εντάξει άμεσα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση τις ομάδες δραστικών ουσιών σε έλλειψη. Αναμένεται μάλιστα έως το τέλος της εβδομάδας να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές, προκειμένου γιατροί και φαρμακοποιοί να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα εναλλακτικά φάρμακα με τα οποία θα μπορέσουν να καλύψουν τις ελλείψεις.

Πρόκειται για περίπου 150 σκευάσματα – 94 θεραπευτικές κατηγορίες – με το πρωτότυπο και τα γενόσημά του που μπορούν να αντικατασταθούν μεταξύ τους στην περίπτωση που υπάρχει έλλειψη. Και όλα χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Έτσι, οι γιατροί θα συνταγογραφούν τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα χορηγεί το σκεύασμα που είναι διαθέσιμο. Και θα αποφεύγεται η ταλαιοπωρία των ασθενών στην εκτέλεση της συνταγής τους με την αναζήτηση του φαρμάκου τους σε διάφορα φαρμακεία, διαδοχικά.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, η συνταγογράφηση γίνεται με την δραστική ουσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις ωστόσο, οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία του σκευάσματος. Η δυνατότητα αυτή αφορά το 15% των συνταγών που οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν.

Η αλλαγή λοιπόν στη συνταγογράφηση αφορά αυτή τη δυνατότητα και στην κατάργησή της. Μετά την αποκατάσταση των ελλείψεων, το σύστημα θα επανέλθει και πάλι, για να καλυφθούν οι εξαιρέσεις για τις οποίες είχε εφαρμοστεί η σχετική επιλογή. Αξίζει να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη λίστα των περίπου 150 σκευασμάτων αφορά συνταγογραφούμενα φάρμακα που παραμένουν σε έλλειψη και όχι τα φάρμακα ευρείας χρήσης που ο ΕΟΦ ανακοίνωσε τις εμπορικές ονομασίες με τα ισοδύναμά τους για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Και αφορά μέτρο το οποίο περιλαμβάνεται στα 10 μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις και αφορούν:

Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό. Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη. Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις. Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας. Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα. Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας. Επιπλέον η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.