Έλληνες μη καπνιστές μόνοι θυμώνουν

26-12-2016

Ιδιαίτερα θυμωμένοι φέρονται οι Έλληνες από τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, και αναζητούν την ανάπτυξη νέων δράσεων για την προστασία των παθητικών καπνιστών και κυρίως των εφήβων. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την έρευνα, που διεξήχθη από την εταιρεία ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στα πλαίσια του προγράμματος HEART II και στην οποία συμμετείχαν παραπάνω από 2.000 άτομα. Η έρευνα παρουσιάσθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι από τον Παναγιώτη Μπεχράκη πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος παρουσία και του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Εντυπωσιακό είναι το ποσοστό που απαντάει ότι ενοχλείται όταν βρίσκεται σε χώρους, όπου έχει απαγορευτεί το κάπνισμα, αλλά κάποιοι εξακολουθούν να καπνίζουν. Από αυτούς, 74% είναι θυμωμένοι ενώ 24,8% απάντησαν ότι δεν ενοχλούνται. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και ανάμεσα στους καπνιστές, 48,3% δηλώνουν θυμό για το συγκεκριμένο θέμα.

Στη πρώτη ερώτηση της έρευνας που λέει «πόσο σημαντικό θεωρείτε τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας;» Το 84% του κόσμου απαντάει ότι είναι πολύ σημαντικός ο εθνικός στόχος της μείωσης του καπνίσματος ενώ στην ιεράρχηση των  μέτρων που λαμβάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος του καπνίσματος, 82,1% θεωρούν σημαντικές τις καμπάνιες  της ενημέρωσης του κοινού και ιδίως των μαθητών.

Μάλιστα το 80,7% θεωρούν σημαντική την ανάπτυξη ειδικά στοχευόμενων προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία. Επίσης 77,2 % πιστεύει στην ανάγκη δημιουργίας κέντρων διακοπής καπνίσματος στα νοσοκομεία και 74,5% θεωρεί ότι τα φάρμακα που πιθανόν χρειάζονται για τη διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να καλύπτονται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

Σχετικά με την επιβολή φόρου στο καπνό, ο κος Γεωργιάδης αν και πιστεύει ότι όταν κάποιος γνωρίζει ότι επιβαρύνει την υγεία του και ενδεχομένως κάνει μεγαλύτερη χρήση των υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον φόρο παρ’ όλα αυτά σημείωσε ότι αυτό είναι μέτρο που δεν συζητείται και εξαρτάται και από τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως σύμφωνα με την περυσινή έρευνα προέκυψε ότι 71,5% του κοινού συμφωνούν να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων κατά 2 ευρώ στο πακέτο, με την προϋπόθεση όμως τα χρήματα αυτά να δοθούν αποκλειστικά για την βελτίωση του συστήματος Υγείας και για την πρόληψη καπνίσματος στους νέους. Μάλιστα το 1/3 αυτών που είχαν συμφωνήσει ήταν καπνιστές.

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε ότι μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα ξεκινήσει η συζήτηση για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας η οποία είναι επαρκής αλλά δεν εφαρμόζεται.