Ελληνική μελέτη δείχνει πως το πρωινό κάνει καλό στην καρδιά

30-03-2017

Αποκαλούμε το πρωινό βασιλιά των γευμάτων. Κι έχουμε δίκιο μιας και έχει αποδειχτεί πως το καλό πρωινό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία αλλά και για την διατήρηση του βάρους. Τώρα, έρευνα Ελλήνων επιστημόνων δείχνει πως το πρωινό γεύμα κάνει καλό και στην καρδιά.

Στην Ελληνική μελέτη με την ονομασία «Κορινθία» πήραν μέρος πάνω από 1.700 άτομα από διάφορες περιοχές της Κορίνθου. Στόχος των επιστημόνων ήταν να συνδέσουν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος  και διάφορες μορφές καρκίνου.

Επέλεξαν την περιοχή της Κορίνθου επειδή συνδυάζει ορεινές, ημι-ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές με διαφορετική έκθεση σε μία σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η μελέτη έγινε από μεγάλη ομάδα καρδιολόγων και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή Δημήτρη Τούσουλη, Διευθυντή της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και τη συμμετοχή των καρδιολόγων Ε. Οικονόμου, Γ. Λάζαρο, Ε. Χριστοφοράτου και Χ. Χασικίδη.

Οι ειδικοί υπέβαλαν τους εθελοντές σε εξετάσεις αίματος για καθορισμό βιοχημικών δεικτών και δεικτών που συνδέονται με την αθηροσκλήρωση και την εξέλιξη των καρδιαγγειακών νόσων, σε κλινική εξέταση, σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, έλεγχο καρωτίδων, υπερηχοκαρδιογραφικό έλεγχο και μετρήσεις σχετιζόμενες με την αθηροσκλήρωση. Επίσης, αξιολογήθηκαν μία σειρά από δημογραφικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις συνήθειες ζωής.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δημήτρης Τούσουλης η μελέτη αυτή ανέδειξε για μία ακόμη φορά, τον σημαντικό ρόλο της διατροφής και την αξία του πρωινού γεύματος. Όπως είπε, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως όσοι καταναλώνουν τακτικά πρωινό εμφανίζουν μικρότερη επίπτωση περιφερικής αγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης. Επίσης, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μικρά και συχνά γεύματα παρουσίαζαν μία σειρά από ευνοϊκούς καρδιαγγειακούς παράγοντες, όπως καλύτερη λειτουργικότητα της καρδίας, μειωμένο ποσοστό αθηρωμάτωσης με παρουσία ελάχιστων αλλοιώσεων στις καρωτίδες αρτηρίες και σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, διαφάνηκε ξεκάθαρα η αξία διατροφικών συστατικών, όπως οι στερόλες. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν στερόλες είχαν ευρήματα σχετικά πρώιμης αθηροσκλήρωσης σε σχέση με τους λοιπούς συμμετέχοντες. Σε σχέση, επίσης, με τη διατροφή σημαντικά είναι και τα ευρήματα σχετικά με την κατανάλωση καφέ, ένα από τα πλέον καταναλισκόμενα ροφήματα, παγκοσμίως. Παρατήρησαν ότι όσοι ανέφεραν ότι κατανάλωναν πάνω από 3 φλιτζάνια καφέ ημερησίως, εμφάνιζαν μειωμένη έκταση της αθηρωμάτωσης στις καρωτίδες αρτηρίες.

Η μελέτη «Κορινθία» αναδεικνύει επίσης την επιρροή των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων (όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση και το επίπεδο εκπαίδευσης) στην καρδιαγγειακή υγεία, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος της Ψυχικής Υγείας, καθώς οι ηλικιωμένοι ασθενείς με συμπτωματολογία κατάθλιψης εμφανίζουν αυξημένο επιπολασμό καρδιαγγειακών νόσων.

Τέλος, επιβεβαιώνεται η θετική επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στην καρδιαγγειακή υγεία. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς με αυξημένη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους παρουσίαζαν μειωμένο επιπολασμό κολπικής μαρμαρυγής, μια συχνή αρρυθμία σε ηλικιωμένα άτομα με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές και συνέπειες για τη συνολική υγεία των πασχόντων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα παιδιά που τρώνε πρωινό είναι καλύτεροι μαθητές
Παραλείπετε το πρωινό; Έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού