Η έλλειψη της γυμναστικής κάνει κακό και στον εγκέφαλο

30-01-2017

Πόσες φορές έχετε αποφασίσει να πάτε γυμναστήριο και έχετε αναβάλει την επίσκεψη σας στο διάδρομο, το ποδήλατο και τα βάρη; Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε να αναβάλετε την γυμναστική ξανασκεφτείτε το. Αμερικανική έρευνα δείχνει πως τα οφέλη της συστηματικής γυμναστικής στον εγκέφαλο χάνονται όταν κάποιος την αναβάλει έστω και για μία εβδομάδα.

Ερευνητές από το Τμήμα Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου του Maryland στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 12 δρομείς ηλικίας από 50 έως 80 ετών. Οι εθελοντές είχαν τουλάχιστον 15 χρόνια τρεξίματος στα πόδια τους και εξακολουθούσαν να τρέχουν σχεδόν 55 χιλιόμετρα την εβδομάδα.
Αρχικά, οι δρομείς επισκέφθηκαν το εργαστήριό τους για να υποβληθούν σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων και σε μαγνητική τομογραφία. Έπρεπε έτσι να καταγραφεί η ροή αίματος σε διάφορα τμήματα του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες ενδιαφέρονταν ιδιαιτέρως για τον ιππόκαμπο. Μια δομή του εγκεφάλου η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη. Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να μη γυμναστούν για δέκα ημέρες και γενικώς να έχουν τη λιγότερο δυνατή φυσική δραστηριότητα που μπορούσαν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Frontiers in Aging Neuroscience. Τι έδειξαν; Πως η ροή του αίματος είχε μειωθεί αισθητά στις περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών. Ιδιαιτέρως πολύ στον ιππόκαμπο. Ευτυχώς, όμως, οι επιδόσεις τους στα τεστ δεν είχαν μειωθεί. Κανείς βέβαια δεν γνωρίζει τι θα συνέβαινε αν σταματούσαν τη γυμναστική για περισσότερο καιρό.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ. Τζ. Κάρσον Σμιθ. Όπως τόνισε, τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο φθίνουν όταν σταματά κάποιος τη γυμναστική. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν ακόμα αν οι παρατηρούμενες αλλαγές ισχύουν και για όσους γυμνάζονται με πιο ήπιους ρυθμούς και διακόπτουν παροδικά την άσκηση. Παρόλα αυτά , «αν όποιος θέλει να έχει υγιή εγκέφαλο πρέπει να αρχίσει να γυμνάζεται και να προσπαθήσει να μη σταματήσει ποτέ».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Η γυμναστική το Σαββατοκύριακο προστατεύει την καρδιά
Γυμναστική με άδειο στομάχι για να κάψετε το περιττό λίπος;