Έμφραγμα: Οι άνδρες με πολλή τεστοστερόνη κινδυνεύουν περισσότερο

άνδρας πιάνει το στήθος του μετά από έμφραγμα
18-03-2020

Οι άνδρες αισθάνονται καλύτερα όταν ξέρουν πως έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ένα από θετικά αυτού είναι πως έχουν μια πιο υγιή σεξουαλική όρεξη. Από την άλλη τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συνδεθεί και τον υψηλότερο κίνδυνο φαλάκρας. Τώρα, νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως οι άνδρες που έχουν εκ φύσεως υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης λόγω γονιδιακής προδιάθεσης κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις και έμφραγμα.

Ο ρόλος της τεστοστερόνης στο έμφραγμα

Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης ανέλυσαν στοιχεία για 400.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 75 ετών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ.

Η επικεφαλής της έρευνας Μαίρη Σκούλινγκ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως οι άνδρες με υψηλή ενδογενή (γενετικής αιτιολογίας) τεστοστερόνη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για θρομβοεμβολή, για καρδιακή ανεπάρκεια και, σε μικρότερο βαθμό, για έμφραγμα. Δεν βρέθηκε κάτι ανάλογο στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί οι άνδρες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο γι’ αυτές τις παθήσεις.

Τι λένε οι ειδικοί

«Για να προστατευθούν οι άνδρες, θα πρέπει να στραφούμε σε θεραπείες και τρόπους ζωής που βοηθούν να κρατηθούν χαμηλά τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Κι όχι που την ανεβάζουν», δήλωσε η Σκούλινγκ.

Οι άνδρες που παίρνουν τα ολοένα περισσότερα συμπληρώματα για να αυξήσουν την τεστοστερόνη τους, βάζουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έχει ήδη προειδοποιήσει για τη σχέση ανάμεσα στην εν λόγω ορμόνη και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Συμβουλεύουν να χορηγούνται τέτοια συμπληρώματα μόνο σε όσους άνδρες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σεξ: Πόσο πιθανό είναι το έμφραγμα κατά τη διάρκεια της πράξης