Έμφραγμα: Πιο επικίνδυνο για τους διαβητικούς

26-12-2016
Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων δείχνει πως οι για τους διαβητικούς το έμφραγμα μπορεί να αποβεί μοιραίο σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι για τους μη διαβητικούς.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Leeds στη Βρετανία ανέλυσαν ιατρικά στοιχεία για περίπου 703.000 ανθρώπους που έπαθαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, εκ των οποίων οι 121.000 είχαν επίσης διαβήτη.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποια δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό επιδημιολογίας Journal of Epidemiology and Community Health, έδειξαν πως το 36% των διαβητικών πέθαναν από έμφραγμα έναντι 25% των μη διαβητικών.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κρις Γκέιλ και οι συνεργάτες του διαίστωσαν πως οι ασθενείς με διαβήτη έχουν 50% περισσότερο κίνδυνο να πεθάνουν αν πάθουν έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν είναι διαβητικοί.
 
Όπως φάνηκε από την έρευνα, αν το έμφραγμα προήλθε μετά από πλήρη έμφραξη της στεφανιαίας αρτηρίας, ο κίνδυνος θανάτου των διαβητικών ήταν αυξημένος κατά 56%, ενώ αν το «μπλοκάρισμα» της αρτηρίας ήταν μερικό, τότε ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου ήταν 39%.
 
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι χρειάζεται καλύτερος έλεγχος του διαβήτη για να προληφθεί η καρδιοπάθεια. «Επιβεβαιώσαμε ότι μετά από έμφραγμα είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσεις, αν έχεις επίσης διαβήτη», δήλωσε ο καρδιολόγος Μάικ Νάπτον.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: