ΕΜΙΛ ΚΟΥΕ

Emile Coue
01-07-2021

Ο Εμίλ Κουέ (26 Φεβρουαρίου 1857 – 2 Ιουλίου 1926) ήταν Γάλλος ψυχολόγος και φαρμακοποιός που εισήγαγε μια δημοφιλή μέθοδο ψυχοθεραπείας και αυτοβελτίωσης βασισμένη στην αισιόδοξη ανθυποβολή.

Θεωρούμενος από τον Charles Baudouin ως εκπρόσωπος μιας δεύτερης Σχολής Nancy, ο Κουέ περιέθαλψε πολλούς ασθενείς σε ομάδες και δωρεάν.

Η εφαρμογή της συνειδητής ανθυποβολής του που μοιάζει με μάντρα, «Κάθε μέρα, με κάθε τρόπο, γίνομαι όλο και καλύτερος» (γαλλικά: Tous les jours à tous points de vue je vais de mieux en mieux) ονομάζεται Couéism ή το Coué μέθοδος. Μερικές αμερικανικές εφημερίδες το παρέθεσαν διαφορετικά: «Μέρα με τη μέρα, από κάθε άποψη, γίνομαι όλο και καλύτερος».
Η μέθοδος Coué επικεντρώθηκε σε μια τακτική επανάληψη αυτής της συγκεκριμένης έκφρασης σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο τελετουργικό – κατά προτίμηση έως και είκοσι φορές την ημέρα, και ειδικά στην αρχή και στο τέλος κάθε ημέρας. Όταν ρωτήθηκε αν θεωρούσε τον εαυτό του ως θεραπευτή, ο Κουέ δήλωνε συχνά ότι «δεν έχω γιατρέψει ποτέ κανέναν στη ζωή μου.

Το μόνο που κάνω είναι να δείξω στους ανθρώπους πώς μπορούν να θεραπεύσουν τον εαυτό τους.” Σε αντίθεση με μια κοινή πεποίθηση ότι μια ισχυρή συνειδητή θέληση αποτελεί τον καλύτερο δρόμο προς την επιτυχία, ο Κουέ υποστήριξε ότι η θεραπεία μερικών από τα προβλήματά μας απαιτεί μια αλλαγή στην ασυνείδητη σκέψη μας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί. μόνο χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας.

Αν και τόνισε ότι δεν ήταν πρωτίστως θεραπευτής, αλλά αυτός που δίδασκε τους άλλους να θεραπεύουν τον εαυτό τους, ο Κουέ ισχυρίστηκε ότι είχε πραγματοποιήσει οργανικές αλλαγές μέσω της αυτοπρότασης.