Εμμηνόπαυση: Αυτές οι γυναίκες έχουν πιο βαριά συμπτώματα

γυναίκα στην εμμηνόπαυση
03-09-2020

Η εμμηνόπαυση είναι μια δύσκολη περίοδος για τις γυναίκες. Για ορισμένες γυναίκες βεβαία τα συμπτώματα όπως οι εξάψεις είναι αρκετά πιο έντονα.

Μελέτη της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βόρειας Αμερικής (NAMS) έδειξε πως οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη, δεν συνδέονται μόνο με:

  • αυξημένο κίνδυνο χρόνιας υπέρτασης
  • διαβήτη
  • στεφανιαίας νόσου
  • εγκεφαλικού επεισοδίου
  • πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα

…επηρεάζουν και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων κατά την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων.

Οι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη, όπως η υπέρταση κύησης και η προεκλαμψία, είναι ευρέως αναγνωρισμένες ως δείκτης πρόγνωσης καρδιαγγειακών παθήσεων -η βασική αιτία θανάτου των γυναικών παγκοσμίως. Αντιστοίχως, ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, είναι γνωστό ότι αποτελούν δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου. Aν και η ακριβής συσχέτιση παραμένει άγνωστη.

Oι διαταραχές της αρτηριακής πίεσης κατά την κύηση και οι εξάψεις συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις. Παρόλα αυτά, έχει υπάρξει ελάχιστη σχετική έρευνα που τις συνδέει.

Η έρευνα για την εμμηνόπαυση

Στη νέα μελέτη σε δείγμα σχεδόν 2.700 γυναικών, οι ερευνητές είχαν ως αφετηρία ότι η κατανόηση της συσχέτισης των διαταραχών της αρτηριακής πίεσης κατά την κύηση και των εξάψεων στην εμμηνόπαυση, θα μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό των γυναικών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και κατ’ επέκταση σε πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές στρατηγικές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ιστορικό διαταραχών της αρτηριακής πίεσης κατά την κύηση εμφάνιζαν πιο σοβαρά συμπτώματα στην εμμηνόπαυση συγκριτικά με γυναίκες που δεν είχαν εκδηλώσει διαταραχές της αρτηριακής πίεσης στην εγκυμοσύνη ή δεν είχαν κάνει παιδιά.

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι οι γυναίκες με διαταραχές της αρτηριακής πίεσης στην κύηση που είχαν κάνει ορμονοθεραπεία, εμφάνιζαν σημαντικά περισσότερα συνολικά συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση συγκριτικά με γυναίκες που δεν διέθεταν ανάλογο ιστορικό.

«Η μελέτη καταδεικνύει μία συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών της αρτηριακής πίεσης κατά την κύηση και των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, προγνωστικοί παράγοντες αμφότεροι μελλοντικού κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους», επισημαίνει η Δρ. Stephanie Faubion, επικεφαλής της μελέτης και διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής (NAMS).

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Εμμηνόπαυση: Οι παράγοντες που καθορίζουν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων