Γιώργος Παππάς: Εμβόλια, 18 μήνες μετά. Τελικά «δουλεύουν»!

13-05-2022

Του Γιώργου Παππά,

Πόσα πέτυχαν τα εμβόλια, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά; Έχουν αποδειχθεί πλέον άχρηστα, την εποχή των στελεχών Όμικρον, όπως ισχυρίζεται πληθώρα συστηματικών κηρύκων του αντι-εμβολιαστικού, αντι-πανδημικού, αντί-ότι έχετε να αμφιβάλλουμε γιατί είμαστε εξυπνότεροι και αδούλωτοι επαναστάτες;

Ελλάδα, 12 Μάϊου 2022: Εμβολιαστική κάλυψη με 2 δόσεις στο 72,6% του πληθυσμού (αυτό που κακώς χαρακτηρίζεται ακόμη ως “πλήρως εμβολιασμένοι”), με 3 δόσεις στο 51,7% του πληθυσμού (στοιχεία από το ECDC). Νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ:  95 ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 85 πλήρως εμβολιασμένοι. Αποτελεσματικότητα ΔΥΟ δόσεων εμβολίου απέναντι στην ανάγκη ΜΕΘ, στο 66,3%, με απλά μαθηματικά.  Κι αυτό αν υπολογίσουμε επί του γενικού πληθυσμού, που περιλαμβάνει και ένα ποσοστό παιδιών που δεν δικαιούνται να εμβολιαστούν. Αν πάμε στον πληθυσμό των ενηλίκων (και ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται αυτή την στιγμή σε ΜΕΘ ανήκουν σε μία ομάδα), η αποτελεσματικότητα των ΔΥΟ δόσεων εμβολίου απέναντι σε νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι σχεδόν 78%. Και είμαστε βαθιά πια στην εποχή του Όμικρον. Συνεπώς, μια χαρά δουλεύουν τα εμβόλια ακόμη και στην εποχή του Όμικρον, μαζικά αναστέλλουν την εξέλιξη ατομικής νόσησης σε βαριά νόσο με ανάγκη αναπνευστικής και συστηματικής υποστήριξης.

Τα στοιχεία που (δεν θα έπρεπε να) λείπουν…

Πόσοι από τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ έχουν κάνει 3 ή 4 δόσεις εμβολίου; Δεν ξέρουμε, δεν γνωρίζω αν μπορούν να βρεθούν κάπου αυτά τα επίσημα ελληνικά στοιχεία. Που και πάλι θα χρειάζονταν περαιτέρω αποσαφηνίσεις (πότε έγιναν οι συμπληρωματικές δόσεις, τι υποκείμενα νοσήματα έχουν οι συγκεκριμένοι, κ.ο.κ.). Όπως επίσης δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το εμβολιαστικό ποιον των θανόντων, ώστε να υπολογίσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε θάνατο. Είναι ίσως θλιβερό να μην είναι ανοιχτά τα στοιχεία, τι φοβούνται οι αρχές, μην τα πάρει κανένας επιτήδειος και τα παρουσιάσει αλλοιωμένα; Δεν έχουν τέτοια κωλύματα οι επιτήδειοι, λένε ψέματα με ή χωρίς στοιχεία, αλλά βλέπετε έχουν και χώρο να το κάνουν, όσο δεν τους συμμαζεύουν οι κατά περίπτωση αρμόδιοι.

Και τι γίνεται στις άλλες χώρες;

Έχουμε στοιχεία από άλλες χώρες; Μήπως έχει αποδειχθεί αλλού ότι τα εμβόλια δεν πιάνουν; Πάμε Ιταλία: επίσημη έκθεση της 4ης Μαΐου 2022 με στοιχεία από τις πρώτες 100 ημέρες του 2022. Αποτελεσματικότητα εμβολιασμού απέναντι σε σοβαρή νόσο: 71,9% ακόμη και >4 μήνες μετά την 2η δόση. Αποτελεσματικότητα τριπλού εμβολιασμού απέναντι σε σοβαρή νόσο: 88,6%. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο κίνδυνος θανάτου είναι 7,7 φορές μεγαλύτερος για ανεμβολίαστους, σε σχέση με τριπλά εμβολιασμένους. Ακόμη και σε σχέση με τους διπλά εμβολιασμένους με >4 μήνες μετά την 2η δόση, ο κίνδυνος θανάτου των ανεμβολίαστων είναι 3,4 φορές μεγαλύτερος. Δουλεύουν τα άτιμα τα εμβόλια και στην Ιταλία, σώζουν κι εκεί ζωές.

Να πάμε σε άλλες πολιτείες; Νέα Ζηλανδία, στοιχεία της 12ης Μαΐου 2022: 3,7 φορές μεγαλύτερος ο κίνδυνος των ανεμβολίαστων να νοσηλευτούν, σε σχέση με τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις. 4,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με όσους έχουν κάνει 3 δόσεις.

Όχι, να μας πεις για την Μεγάλη Βρετανία, εκεί μάθαμε πως τα εμβόλια δεν δούλεψαν καλά”. Πάμε λοιπόν, επίσημη έκθεση της 12ης Μαΐου 2022: προστασία ΚΑΙ από το να κολλήσεις σε σχέση με κάποιον ανεμβολίαστο, στο πρώτο τρίμηνο μετά την 3η ή 4η δόση (για το τι γίνεται μετά το τρίμηνο της 4ης δόσης δεν ξέρουμε ακόμη, προφανώς).  Αλλά και προστασία απέναντι στον θάνατο: ακόμη και >10 εβδομάδες μετά την 3η δόση, στους άνω των 50, η προστασία παραμένει πολύ υψηλή, στο 87,6%.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να πηγαίνω από χώρα σε χώρα και να περιγράφω αντίστοιχα στοιχεία. Δεν θα άλλαζε κάτι. Τι δεν καταλαβαίνει κάποιος από αυτούς τους αριθμούς; Τι δεν καταλαβαίνει από την πραγματικότητα γύρω του; Σε ποια περιούσια κάστα νομίζει ότι ανήκει όποιος συνεχίζει να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα; Μήπως έχει άλλους, δικούς του, λόγους να αμφισβητεί; Ποιος ωφελείται από την αμφισβήτηση και τον πανικό; Αλλά και ποιος κρύβεται πίσω από αυτούς τους αμφισβητίες, αποδίδοντάς τους όλη την ευθύνη (που είναι τεράστια), φιλοδοξώντας να ξεχαστούν οι δικές τους ανεπάρκειες (την καθυστέρηση π.χ. στην κάλυψη των ανοσοκατασταλμένων που δεν απαντούν σε εμβόλια με τις διαθέσιμες, ακόμη, εναλλακτικές);

Δεν φτάνουν μόνο τα εμβόλια, αλλά είναι απαραίτητα.

 Ναι, δεν φτάνουν ΜΟΝΟ τα εμβόλια. Αλλά δεν υπάρχει έξοδος χωρίς αυτά.

 • Ναι, έχει περιοριστεί η δυναμική τους απέναντι στην μετάδοση του ιού. Αλλά εξακολουθούν να αποτελούν το ευρύτερα διαθέσιμο όπλο μας απέναντι στην σοβαρή νόσο.
 • Ναι, κάθε φορά που προκύπτει ένα νέο στέλεχος αναγκάζεται και η επιστήμη να επαναπροσαρμόζει τα δεδομένα της.
 • Αλλάζει ο ιός, αλλάζει και η δυναμική της πανδημίας. Αυτό που δεν αλλάζει είναι κάθε δεδομένο ασφάλειας.
 • Καμία ουσία δεν έχει διερευνηθεί τόσο εξονυχιστικά όσο τα “δυτικά” εμβόλια για τον SARS-CoV-2. Οι σπάνιες σοβαρές παρενέργειες έχουν περιγραφεί με κάθε λεπτομέρεια. Και παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτες στις συμπληρωματικές δόσεις. Τα εμβολιαστικά σχήματα που έβγαλαν σχετικά δυσχερέστερες, μα πάντα σπάνιες, παρενέργειες, πέρασαν εκτός προσκηνίου.
 • Σε καμία άλλη εποχή δεν έτρεξε η γνώση, και η σωτηρία ζωών, τόσο γρήγορα. Αλλά και σε καμία άλλη εποχή δεν δόθηκε τόσο ελεύθερα βήμα στον κάθε αδιάβαστο. Ο ασύδοτος ή υποκινούμενος αδιάβαστος όμως, παραμένει εν δυνάμει δολοφόνος.

Ο Γιώργος Παππάς είναι Παθολόγος που ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα. Έχει μακρύ ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις και σε ζητήματα ετοιμότητας για επιδημίες.

Τα στοιχεία που αναφέρονται προέρχονται από:

 1. την επίσημη έκθεση του ΕΟΔΥ της 12ης Μαΐου 2022

https://eody.gov.gr/imerisia-ekthesi-epitirisis-covid-19-20220512

 1. τα στοιχεία περί εμβολιασμών του ECDC https://vaccinetracker.ecdc.europa.eu/public/extensions/COVID-19/vaccine-tracker.html#uptake-tab
 2. την πρόσφατη επίσημη Ιταλική έκθεση για την πανδημία https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_4-maggio-2022.pdf
 3. τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία της Νέας Ζηλανδίας

https://www.health.govt.nz/covid-19-novel-coronavirus

 1. τα επίσημα βρετανικά στοιχεία περί αποτελεσματικότητας των εμβολίων https://khub.net/documents/135939561/338928724/COVID-19+vaccine+surveillance+report+12+May+2022+week+19.pdf/7157c65f-7a2c-da5b-39c9-d1432b70a2ec?t=1652363344024
 2. τα επίσημα βρετανικά στοιχεία περί χαρακτηριστικών των νέων κρουσμάτων. https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/healthandsocialcare/conditionsanddiseases/bulletins/coronaviruscovid19infectionsurveycharacteristicsofpeopletestingpositiveforcovid19uk/11may2022