Εμβόλια…ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι

26-12-2016

Το μνημόνιο και η κρίση έπληξαν αδιαμφισβήτητα τις υπηρεσίες και την ποιότητα Υγείας στη χώρα μας με συνεπεία από το μεγάλο φαγοπότι στην Υγεία να περάσουμε σε μια νηστεία διαρκείας με ορατό τον κίνδυνο «θανάτου» από ασιτία. Το δυσάρεστο είναι ότι όλη αυτή την κατάσταση την πληρώνουν μικρά παιδιά, με γονείς που είχαν την ατυχία να μείνουν ή να είναι χωρίς δουλειά άρα και χωρίς ασφάλεια και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των απαραίτητου για τα παιδιά τους εμβολιασμού.

¨Όταν λοιπόν στερεύουν οι « δυνάμεις» υπάρχουν Άνθρωποι που στέκονται δίπλα στους ανασφάλιστους γονείς… Η οργάνωση των εθελοντών γιατρών «Αποστολή Άνθρωπος» είναι μία από αυτές καθώς πραγματοποιεί δωρεάν εμβολιασμούς σε ανασφάλιστους πολίτες και κυρίως σε μικρά παιδιά. Από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι σήμερα, οι 17 εθελοντές παιδίατροι της οργάνωσης έχουν εμβολιάσει 788 ανασφάλιστα παιδιά κυρίως στην Αττική, με τα αιτήματα συνεχώς να αυξάνονται. Στις λίστες πλέον των ανέργων και των ανασφάλιστων δεν περιλαμβάνονται μόνο πολίτες υποβαθμισμένων περιοχών αλλά και εύρωστων προαστίων τη Αθήνας.

H οργάνωση « Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ» δραστηριοποιείται από το 2012 στην Ελλάδα με σκοπό την υποστήριξη των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας στα πλαίσια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Σαν πρώτη προτεραιότητα έχει τεθεί ο εμβολιασμός παιδιών ανασφάλιστων Ελλήνων και μεταναστών, με το πρόγραμμα «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά ανασφάλιστα, όχι απροστάτευτα» όπου η οργάνωση συμβάλλει με την συμμετοχή των εθελοντών και την προσφορά των εμβολίων.

Το παραπάνω πρόγραμμα έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με Δήμους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής και την Παιδιατρική Κλινική του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που υπάγονται στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού», καθώς και με διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η εθελοντική ομάδα απαρτίζεται από Παιδιάτρους, νοσηλευτές και εθελοντές γραμματειακής υποστήριξης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη (http://www.bodossaki.gr/),το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.snf.org), καθώς και από εισφορές ιδιωτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια που προβλέπονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), με εξαίρεση το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG) και το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV).

Δωρεάν εμβολιασμούς όμως πραγματοποιούν και άλλοι κοινωνικοί φορείς με αυξημένη ευαισθησία όπως το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο οποίο έχουν προσέλθει για να εμβολιαστούν 3.600 ανασφάλιστα παιδιά τον τελευταίο χρόνο αλλά και οι γιατροί του κόσμου οι οποίοι πραγματοποιούν δωρεάν εμβολιασμούς παιδιών στο Πολυϊατρείο τους στο Πέραμα.

Χρυσάνθη Τασσοπούλου