Εμβόλια στην εγκυμοσύνη. Είναι απαραίτητα και γιατί;

10-04-2020

Είναι ασφαλή τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη; Τι προσφέρουν στη μέλλουσα μαμά και το μωρό που θα γεννηθεί;

Τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη συστήνονται από διεθνείς επιστημονικές επιτροπές σε όλο τον κόσμο αλλά και από την ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός στην κύηση προτείνεται για συγκεκριμένα εμβόλια, τα οποία έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι είναι ασφαλή.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη;

Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος, το ανοσοποιητικό της σύστημα εξασθενεί, κι αυτός είναι ο τρόπος της φύσης για να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η κύηση. Αυτό όμως αυξάνει τον κίνδυνο της μέλλουσας μητέρας να νοσήσει πιο σοβαρά εάν έρθει σε επαφή με κάποιο μικρόβιο ή ιό.

Εμβόλιο γρίπης στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2018-2019, το εμβόλιο της γρίπης συστήνεται σε όλες τις εγκύους, ανεξάρτητα από την ηλικία της κύησης, στις λεχωϊδες και τις θηλάζουσες μητέρες.

Εμβόλιο κοκκύτη στην εγκυμοσύνη

Απαραίτητο στην εγκυμοσύνη είναι επίσης το εμβόλιο τετάνου – διφθερίτιδας και ακυτταρικό κοκκύτη (Td/Tdap). Σύμφωνα πάλι με το Εθνικό Πρόγραμμα, σε κάθε κύηση χορηγείται μία δόση εμβολίου Tdap, κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης. Το εμβόλιο συστήνεται επίσης σε ανεμβολίαστες λεχωΐδες, ανεξάρτητα από το διάστημα που μεσολάβησε από προηγούμενο εμβολιασμό με Td ή Tdap.

Εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR)

Η ανοσία έναντι ερυθράς θα πρέπει να εκτιμάται με μέτρηση αντισωμάτων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ανεξάρτητα από το έτος γέννησής τους. Αν δεν υπάρχει τεκμηριωμένη ανοσία θα πρέπει οι γυναίκες να εμβολιασθούν πριν την εγκυμοσύνη, ενώ μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για ένα (1) μήνα.

Εάν ωστόσο γίνει εμβολιασμός πριν διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη, δεν αποτελεί λόγο για διακοπή της κύησης. Οι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν ανοσία θα πρέπει να εμβολιάζονται με MMR αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης και πριν την έξοδό τους από το μαιευτήριο.

Εμβόλιο ανεμευλογιάς (VAR)

Γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και πρόκειται να τεκνοποιήσουν (μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να αποφύγουν την εγκυμοσύνη για ένα (1) μήνα). Εάν γίνει εμβολισμός και διαπιστωθεί στη συνέχεια εγκυμοσύνη αυτό δεν αποτελεί λόγο για διακοπή της κύησης.

Εμβόλιο ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)Τ

Δεν συστήνεται σε έγκυες γυναίκες. Εάν όμως διαπιστωθεί ότι μία γυναίκα είναι έγκυος μετά την χορήγηση του εμβολίου δεν συστήνεται διακοπή της κύησης, αλλά οι υπόλοιπες δόσεις συμπληρώνονται μετά την ολοκλήρωση της κύησης.