Εμβολιασμό όλων των επαγγελματιών Υγείας που έρχονται σε επαφή με πρόσφυγες

26-12-2016

Εμβολιασμό του γηγενούς πληθυσμού, καθώς και όλων των επαγγελματιών υγείας που έρχονται σε επαφή με τους πρόσφυγες – μετανάστες για όλα τα λοιμώδη νοσήματα, συνιστά το υπουργείο Υγείας. Σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου υπογραμμίζεται η ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού καθώς – όπως αναφέρεται -«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δέχεται μαζική  εισροή προσφύγων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, η οποία από  το 2015 έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και προέρχεται από χώρες κυρίως της Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιράκ) και το Αφγανιστάν. Σταθερή είναι  επίσης  η εισροή από χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.  Τα θέματα υγείας των πληθυσμών αυτών είναι ιδιαίτερα και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με όσο το δυνατόν πιο οργανωμένο τρόπο κατά την υποδοχή τους. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που περιγράφονται είναι ο ελλιπής εμβολιασμός, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τους ίδιους όσο και τον γηγενή πληθυσμό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η πλειονότητα των προσφύγων έχουν «άγνωστη κατάσταση εμβολιασμού», εφόσον δεν διαθέτουν κατά την άφιξή τους έγγραφα που να πιστοποιούν την εμβολιαστική τους κάλυψη, με αποτέλεσμα την περαιτέρω δυσκολία στην ορθότερη προσέγγιση από τις υγειονομικές αρχές της χώρας υποδοχής». 

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες οδηγίες για την αντιμετώπιση των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των παράτυπων μεταναστών που εκδόθηκαν από το ECDC, η προσέγγισή τους αναφορικά με τους εμβολιασμούς συνοψίζεται ως εξής:  

  Η εμβολιαστική κατάσταση των νεοεισερχομένων μεταναστών και προσφύγων θα πρέπει να ελέγχεται άμεσα προκειμένου να πάρουν άδεια παραμονής (πράσινη κάρτα) οι πρώτοι και να φιλοξενηθούν προσωρινά ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι δεύτεροι.   Κάθε γραπτή και ευκρινής τεκμηρίωση εμβολιασμού γίνεται αποδεκτή, εφόσον αυτός έχει διενεργηθεί σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές συστάσεις (κατάλληλη ηλικία, εμβόλιο, μεσοδιάστημα δόσεων).

  Βρέφη και παιδιά χωρίς πιστοποιητικό εμβολιαστικής κάλυψης, θεωρούνται ανεμβολίαστα και εμβολιάζονται εξαρχής ανάλογα με την ηλικία τους. 

Οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο θα πρέπει κατά προτεραιότητα να εμβολιάζονται ως εξής: 

1)  Εμβολιασμός για ιλαρά-ερυθρά-παρωτίτιδα 

2)  Εμβολιασμός για διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη-πολιομυελίτιδα  (αδρανοποιημένο εμβόλιο)  

3) Εμβολιασμός νεογνών για φυματίωση 

Τέλος σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί σε  κέντρα φιλοξενίας προσφύγων  συνιστάται  να είναι πλήρως εμβολιασμένο σύμφωνα με το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων.