Εμβολιασμός: «Ανοίγουν» σήμερα τα ραντεβού για την 3η δόση για όσους έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από τη 2η – Γιατί είναι σημαντική η ενισχυτική δόση

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
19-11-2021

Εντός της ημέρας ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την 3η δόση του εμβολίου κατά της covid-19 για όσους ενήλικες έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την 2η δόση. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους ώστε η χορήγηση της 3ης δόσης να γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την 2η.

Η λεγόμενη ενισχυτική ή αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Για όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Η 3η δόση στην περίπτωση αυτή γίνεται με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Στα νέα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η 3η δόση είναι πολύ σημαντική αναφέρθηκε χθες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης  στον Ρ/Σ Real. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το τελευταίο διάστημα, με τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν, γυρίσαμε σε εμβολιασμούς άνω των 50 και 55 χιλιάδων την ημέρα.

«Φτάνουμε σιγά – σιγά προς τις 100.000, όπως ήμασταν το διάστημα που η εμβολιαστική διαδικασία ήταν στην κορύφωσή της», σημείωσε. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι εμβολιασμοί αφορούν κυρίως τις μικρότερες ηλικίες, πολίτες ηλικίας 18 έως 40 ετών.

«Δεν έχουμε ήδη την ίδια κινητικότητα- υπάρχει αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό- στις πιο ευάλωτες ηλικίες. Δηλαδή άνω των 60 ή άνω των 65. Σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, όπως στην 70-79 ετών, έχουμε φτάσει στο 85%. Παραμένει όμως και ένα 15% που δεν έχει εμβολιαστεί», είπε ο Υπουργός. Και υπογράμμισε πως οι κατηγορίες που κατά βάση παράγουν βαριές νοσηλείες, είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60. Ή οι εμβολιασμένοι που είναι αρκετά μακριά από το εξάμηνο καθώς και όλη η γκάμα των ηλικιών στους ανεμβολίαστους.

​Τα νέα επιστημονικά δεδομένα μας δημιουργούν έντονους προβληματισμούς, τόνισε ο κ. Πλεύρης σημειώνοντας ότι: «πράγματι η 3η δόση δείχνει να είναι αρκετά πιο σημαντική. Είναι δόση που δείχνει ότι θωρακίζει ακόμη καλύτερα».