Εμβολιασμός κατά covid19: Σε ποιες επεγγελματικές ομάδες είναι πλέον υποχρεωτικός – Ποιοί ακολουθούν

19-05-2021

Υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των πυροσβεστών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ προβλέπει διαταγή που εξέδωσε χθες το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση «μετά την κοινοποίηση της παρούσας διαταγής θα υπηρετούν σ’ αυτές υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό».

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται τα στελέχη των ΕΜΑΚ που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά το επιθυμούν, να το πράξουν ως τις 11 Ιουνίου. Σε αντίθετη περίπτωση θα αντικατασταθούν από άλλα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που θα έχουν ολοκληρώσει των εμβολιασμό τους.

Παράλληλα, καλούνται οι διοικήσεις των ΕΜΑΚ, να ενημερώσουν ως τις 21 Μαΐου, ποια στελέχη τους έχουν προβεί στον εμβολιασμό τους. Καθώς και ποια στελέχη έχουν κινήσει τη διαδικασία να εμβολιαστούν και ποια στελέχη δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους.

Σημειώνεται πως όσοι δεν θελήσουν να εμβολιαστούν θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι… επόμενοι

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το προηγούμενο διάστημα είχε δηλώσει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός ειδικά για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων.

Μεταξύ των επαγγελματικών ομάδων που φαίνεται ότι ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός είναι οι επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρωθυπουργό ενδέχεται από τον προσεχή Σεπτέμβριο το εμβόλιο να γίνει υποχρεωτικό. Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας το 82% των γιατρών στο ΕΣΥ και το 63% των νοσηλευτών έχει εμβολιασθεί.

Επόμενη επαγγελματική ομάδα για την οποία δεν αποκλείεται ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός είναι οι εκπαιδευτικοί. Αν και τα στοιχεία στα σχολεία δείχνουν ότι η διασπορά του ιού ήταν περιορισμένη, ωστόσο οι μεταλλάξεις δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Υπό τον φόβο ενός 4ου κύματος από το φθινόπωρο και με δεδομένο πως τα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα, είναι πολύ πιθανό να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και στους εκπαιδευτικούς.

Σκέψεις υπάρχουν και για τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, στο δημόσιο τομέα και σε χώρους με συνωστισμό.