Εμβολιασμός παιδιών: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα τις ηλικίες άνω των 12 ετών – Όλη η διαδικασία

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
30-07-2021

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών. Το ραντεβού και για τα παιδιά κλείνεται μέσω της πλατφόρμας «emvolio.gov.gr» με κωδικούς taxisnet.

Οποιοσδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί μπορεί να κλείσει το ραντεβού, Εναλλακτικά μπορεί να κλείσει το ραντεβού στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενοι από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με στόχο:

Πρώτον, την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών. Ιδιαίτερα επισημαίνει την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών με χρόνια υποκείμενα προβλήματα.

Δεύτερον, την διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών.

Τρίτον, την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Η Επιτροπή κρίνει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων.

Η σύσταση εμβολιασμού θα επικαιροποιείται ανάλογα και με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Εμβολιασμός στο γενικό πληθυσμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου:

Περίπου το 62% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου. Την ίδια στιγμή, με παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα και ενώ η διασπορά μετάλλαξης Δ είναι σημαντική:

Έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως και 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Σε ένα σύνολο 5 εκατομμυρίων πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχει νοσήσει μόλις το 0,17%.

Στα Νοσοκομεία το 99% των ασθενών που νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν διασωλήνωση, αφορούσε σε άτομα είτε ανεμβολίαστα, είτε μερικώς εμβολιασμένα.

Σύμφωνα με τη δημόσια υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πλήρως εμβολιασμένος υπερήλικας 80 ετών έχει τον ίδιο κίνδυνο να χάσει τη ζωή του από τον κορονοϊό με έναν ανεμβολίαστο 50χρονο.