Εμβολιασμός: Παραμένει εθελοντικός για τους εκπαιδευτικούς – Συχνά διαγνωστικά τεστ για τους ανεμβολίαστους

28-07-2021

Ενάμιση μήνα πριν από την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως ο εμβολιασμός για τους εκπαιδευτικούς παραμένει προαιρετικός. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο τις προωθούμενες αλλαγές στη δημόσια παιδεία.

«Θα πρέπει όλοι σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πείσουμε τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς μας να σπεύσουν να κάνουν το βήμα να εμβολιαστούν» τόνισε. Όπως δήλωσε, «μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών. Αποφάσισα όμως ότι αυτή δεν θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση. ‘Άνω του 70% έχει εμβολιαστεί». Και πρόσθεσε:

«σημαντικός αριθμός δεν έχει κάνει αυτή την κίνηση. Θα πρέπει να στείλουμε όλα τα κόμματα ένα σήμα που αυτό εγκυμονεί για την υγεία των εκπαιδευτικών». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η αναπλήρωση ενός εκπαιδευτικού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θέλω να επαναλάβω την έκκλησή μου στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν».

Παράλληλα προανήγγειλε ότι οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε συχνά εργαστηριακά τεστ προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στην τάξη. Αναφορικά με τον εμβολιασμό των μαθητών ηλικίας 12- 17 ετών, δήλωσε πως «αν είχα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν θα είχα κανένα δισταγμό να το εμβολιάσω».

Την ίδια ώρα η ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας εντείνεται. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο ιός έχει «χτυπήσει» πλέον τις 70 από τις 74 περιφέρειες της χώρας. Και το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε περιοχές, όπως ο Βόλος και η Αλεξανδρούπολη.

Ενόψει και του Δεκαπενταύγουστου οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος ζήτησε την προσοχή των πολιτών ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός σε πανηγύρια και γιορτές.