Εμβόλιο για COVID-19: Θα προηγηθούν υγειονομικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες

γιατρός κρατά το εμβόλιο για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός
13-11-2020

Σε τέσσερις φάσεις ο εμβολιασμός,

Παρά τα καλά νέα για τα εμβόλια κατά της COVID-19, είναι σχεδόν απίθανο να είναι άμεσα διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. Για αυτόν τον λόγο απαιτείται λεπτομερής προγραμματισμός για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στο εμβόλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις Η.Π.Α, οι Εθνικές Ακαδημίες (National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine) σκιαγράφησαν ένα γενικό πλαίσιο για την κατανομή των εμβολίων στον πληθυσμό. Σύμφωνα με αυτό το πλαίσιο, ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ θα πρέπει να χωριστεί σε τέσσερις φάσεις.

phases

Φάση 1

Η Φάση 1 του εμβολιασμού περιλαμβάνει τις ακόλουθες ομάδες:

 • Υγειονομικό προσωπικού υψηλού κινδύνου
 • Προσωπικό πρώτης γραμμής
 • Άτομα όλων των ηλικιών με συννοσηρότητες και υποκείμενα νοσήματα
 • Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ζουν σε χώρους συγκατοίκησης ή συνωστισμού

Είναι σαφές, ότι οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και οι επαγγελματίες πρώτης γραμμής θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι.  Αυτά τα άτομα – τα οποία δεν μπορούν να αποφύγουν την έκθεση στον ιό – παίζουν κρίσιμο ρόλο στη σωστή λειτουργία του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όχι μόνο το υγειονομικό προσωπικό (π.χ. νοσοκόμες, ιατροί) αλλά και άλλοι εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης που πληρούν τα κριτήρια κινδύνου της Φάσης  1α (π.χ., βοηθούς νοσηλευτές, άτομα  που εργάζονται σε νοσοκομεία, γηροκομεία ή παρέχουν κατ ‘οίκον φροντίδα).

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η Φάση 1β, που θα αποτελείται από άτομα με συννοσηρότητες και υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο. Μέχρι στιγμής οι παρακάτω νοσηρότητες θεωρούνται ως παράγοντες αυξημένου κινδύνου σοβαρής νόσου COVID-19: καρκίνος, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ανοσοκατεσταλμένη κατάσταση από μεταμόσχευση στερεών οργάνων, παχυσαρκία, σοβαρές καρδιακές παθήσεις (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος, καρδιομυοπάθειες), δρεπανοκυτταρική νόσος και σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Τέλος, στην φάση 1β θα εμβολιαστούν και οι ηλικιωμένοι που ζουν σε χώρους συγκατοίκησης ή συνωστισμού.

Στο σύνολό της, η Φάση 1 θα καλύπτει περίπου το 15%.

Φάση 2

Η φάση 2 περιλαμβάνει τις ακόλουθες ομάδες:

 • Εκπαιδευτικοί μαθητών 5-18 ετών (k-12), σχολικό προσωπικό και εργαζόμενοι με παιδιά
 • Eργαζόμενοι σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου – εργαζόμενοι που βρίσκονται σε βιομηχανίες απαραίτητες για τη λειτουργία της κοινωνίας με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης.
 • Άτομα όλων των ηλικιών με συννοσηρότητες και υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε μέτρια υψηλότερο κίνδυνο.
 • Άτομα σε καταφύγια άστεγων ή σε ιδρύματα για άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ψυχικών ασθενειών, αναπτυξιακών και διανοητικών αναπηριών και σωματικών αναπηριών ή σε ιδρύματα αποκατάστασης, και προσωπικού που εργάζεται σε τέτοιες εγκαταστάσεις.
 • Άτομα σε φυλακές, κρατητήρια και παρόμοιες εγκαταστάσεις και προσωπικό που εργάζεται σε τέτοιες εγκαταστάσεις.
 • Όλοι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που δεν περιλαμβάνονται στη Φάση 1.

Φάση 3

Η φάση 3 περιλαμβάνει τις ακόλουθες ομάδες:

 • Νέοι ενήλικες
 • Παιδιά
 • Εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και επαγγέλματα σημαντικά για τη λειτουργία της κοινωνίας με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης που δεν περιλαμβάνονται στις Φάσεις 1 ή 2.

Η Φάση 3 θα καλύπτει περίπου το 40-45% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Αθροιστικά, οι Φάσεις 1-3 θα καλύψουν το 85–95% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Φάση 4

Τέλος, η Φάση 4 περιλαμβάνει κάθε άτομο που κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες που δεν είχε πρόσβαση στο εμβόλιο στις προηγούμενες φάσεις (και για τα οποία το εμβόλιο δεν αντενδείκνυται ιατρικά, αν και δεν είναι γνωστές οι αντενδείξεις αυτή τη στιγμή).