Εμβόλιο για τον καρκίνο των λεμφαδένων

26-12-2016

Ο Άγγελος Στεργίου, ερευνητής στη Νέα Υόρκη μιλάει για ένα νέο εμβόλιο με ελληνική υπογραφή για την αντιμετώπιση του καρκίνου των λεμφαδένων που βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

Του Λεωνίδα Καλλιδώνη

Επαναστατικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου των λεμφαδένων πέρασε επιτυχώς το στάδιο των κλινικών δοκιμών . Εφόσον εγκριθεί, θα είναι το πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο παγκοσμίως. Το επίτευγμα, μάλιστα, φέρει την υπογραφή του Έλληνα γιατρού -κλινικού ερευνητή Άγγελου Στεργίου, που ζει στη Νέα Υόρκη και αφιερώθηκε για πολλά χρόνια σε αυτόν τον σκοπό. Μιλώντας στο healthview.gr, ο κ. Στεργίου «προβλέπει»ότι το ίδιο εμβόλιο θα εφαρμοστεί με επιτυχία και σε άλλες μορφές καρκίνου, ενώ, αναφερόμενος στις ερευνητικές προσπάθειες για ένα άλλο εμβόλιο- εκείνο κατά της γρίπης των χοίρων- εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο σε περίπου 6 μήνες.

-Ποια μορφή καρκίνου αφορά το συγκεκριμένο εμβόλιο;

Είναι θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο των λεμφαδένων, που δυστυχώς εμφανίζεται με πολλές μορφές, πλήττοντας διάφορα σημεία του λεμφικού συστήματος. Το συγκεκριμένο εμβόλιο ενδείκνυται για τους ασθενείς που νοσούν από το Β-κύτταρο λέμφωμα Νon- Hodgkin. Περίπου 150.000 νέα κρούσματα λεμφώματος Non- Hodgkin καταγράφονται κάθε χρόνο μόνον στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μπορεί επίσης το εμβόλιο να χορηγηθεί σε κάποιες μορφές λευχαιμίας, αλλά αυτό αποτελεί αντικείμενο νέων ερευνών.

-Πότε εκτιμάτε ότι θα είναι διαθέσιμο ;

Έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για κυκλοφορία στους αρμόδιους οργανισμούς, FDA και ΕΜΕΑ . Από τη στιγμή που θα δοθεί η έγκριση, το εμβόλιο θα μπορεί να διατεθεί. Ήδη πάντως στην Ευρώπη , με το διευρυμένο πρόγραμμα πρόσβασης , γιατροί που επιθυμούν να χορηγήσουν το εμβόλιο, έχουν αυτή τη δυνατότητα , κάτι που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό. Αυτό συμβαίνει με θεραπείες που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές και ασφαλείς , να χορηγείται δηλαδή ένα φάρμακο, πριν πάρει την επίσημη έγκριση.

-Υπάρχει σήμερα ανάλογη θεραπεία για τον καρκίνο;

Όχι, δεν υπάρχει παρεμφερές φαρμακευτικό σκεύασμα του οποίου η θεραπευτική δράση να έχει αποδειχτεί με ολοκληρωμένη κλινική μελέτη. Εφόσον εγκριθεί, θα είναι το πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο παγκοσμίως.

-Το εμβόλιο ακυρώνει τη χημειοθεραπεία;

Όχι. Ο ασθενής που πάσχει από Non -Hodgkin λέμφωμα πρέπει να απευθυνθεί πρωτίστως στον γιατρό του. Εκείνος θα λάβει και θα μας αποστείλει δείγμα βιοψίας από το οποίο θα παρασκευαστεί το «ατομικό» εμβόλιο, ένα σκεύασμα ειδικά για το ανοσοποιητικό σύστημα του συγκεκριμένου ασθενή. Η διαδικασία παρασκευής του διαρκεί 3 με 4 μήνες. Στο μεταξύ, ο ασθενής θα συνεχίσει να υποβάλλεται στη χημειοθεραπεία που έχουν υποδείξει οι γιατροί που τον παρακολουθούν.

-Ποιο θα είναι το κόστος του εμβολίου;

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς αλλά σίγουρα θα είναι μικρότερο από το συνολικό κόστος που έχουν οι συμβατικές χημειοθεραπείες και άλλες απαραίτητες θεραπείες στις οποίες υποβάλλεται σήμερα ένας καρκινοπαθής.

-Θα δοκιμάσετε το εμβόλιο και για άλλες μορφές καρκίνου;

Το εμβόλιο αναμένεται να εφαρμοστεί σε πολλές και ποικίλες κακοήθειες του λεμφικού συστήματος πέρα από το Νon-Hodgkin λέμφωμα. Ως γιατρός και ως άνθρωπος -που μάλιστα έχω βιώσει δύσκολες στιγμές όταν ο καρκίνος «έπληξε» πολύ στενό συγγενικό μου πρόσωπο- θα έλεγα στους ασθενείς να έχουν υπομονή, πίστη και αισιοδοξία, είναι δυνατά όπλα κατά του καρκίνου. Επίσης να έχουν εμπιστοσύνη στους θεράποντες ιατρούς τους και στις ερευνητικές ομάδες.

– Αισθάνεστε υπερήφανος που αυτό το επίτευγμα έχει ελληνική υπογραφή;

Αναμφισβήτητα. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι Έλληνες βρίσκονται πίσω από πολλές επιστημονικές προσπάθειες, και στο μέλλον θα τους… βρίσκουμε μπροστά μας. Στη συγκεκριμένη έρευνα, λόγου χάρη, η ελληνική ομογένεια παρείχε μεγάλη οικονομική στήριξη, που δεν είναι προφανής, αλλά χωρίς αυτήν δεν θα προχωρούσαμε.

-Θα θέλατε να συμμετάσχετε σε ερεύνα για το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων ;

Εγώ προσωπικά εάν είχα το χρόνο θα ήθελα να συμμετάσχω επειδή η έρευνα για το εμβόλιο της γρίπης των πτηνών έχει ανοίξει το δρόμο γενικά για τέτοιου είδους εμβόλια. Πιστεύω πάντως ότι οι προσπάθειες που γίνονται από ερευνητικές ομάδες θα έχουν αποτέλεσμα σε περίπου έξι μήνες .