Ένα “οικονομικό έγκλημα” που δεν πρέπει να κάνει η πολιτεία

26-12-2016

Την επιτακτική ανάγκη για την εφαρμογή μιας Εθνικής Πολιτικής Φαρμάκου, που θα έχει στόχο τη στήριξη της ανάπτυξης και θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες ενός κατεξοχήν εξωστρεφούς κλάδου, όπως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τόνισε ο κ. Δημήτρης Δέμος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), στη 18η Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης που διοργάνωσε ο Economist και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο επικεφαλής των οικονομικών κια χρηματοδοτικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο κ. Δέμος τόνισε πως παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας, είναι ένας εκ των κορυφαίων παικτών της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου και μπορεί να ηγηθεί της εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Το ελληνικό φάρμακο εξάγεται σε 85 χώρες παγκοσμίως και βρίσκεται πλέον στη 2η θέση την ελληνικών εξαγωγών για το Α’ τρίμηνο του 2014, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

“Την τελευταία δεκαετία, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης με επενδύσεις που ξεπερνούν τα €500 εκατ σε πάγιο εξοπλισμό και περισσότερα από €300 εκατ σε έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα, το 10% των εργαζομένων του κλάδου της μεταποίησης απασχολούνται στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκου. Συγκεκριμένα, πάνω από 53.000 θέσεις εργασίας επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από τη δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στο μείζων θέμα της ανεργίας”.

Το έλλειμμα μιας συνολικής στρατηγικής γενοσήμων επεσήμανε σε παρέμβασή του και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων επισημαίνοντας ότι όποιες αποσπασματικές κινήσεις  και εάν γίνονται τελικά κατλήγουμε σε δημοσιονομικούς περιορισμούς και μέτρα. Ο κος Τρύφων πρότεινε να μπει ένας χρονικός ορίζοντας τριών μηνών κατά τον οποίο θα γίνουν όλες οι διαδικασίες για να υπάρχει επίσπευση των αδειοδοτήσεων εκ μέρους του ΕΟΦ και να γίνει καταγραφή όλων των δεδομένων για να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη φαρμακευτική δαπάνη. Όσον αφορά για τις εξαγωγές που κάνει η ελληνική βιομηχανία ο κος Τρύφων έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι θα είναι έγκλημα οικονομικό εάν επειδή οι ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν εξαγωγές “αποφασίσουμε” να κάνουν 0% πωλήσεις στη χώρα τους και σε ένα κλειστό προυπολογισμό της τάξης των 2 δις, να πάνε όλα τα χρήματα στα εισαγόμενα φάρμακα.

Θετικά ανταποκρίθηκε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης στην προτροπή του κου Τρύφωνος για επανασχεδιασμό της πολιτικής γενοσήμων, λέγοντας ότι πρέπει ελληνική πολιτεία και φαρμακοβιομηχανία να συνεργασθούν για την επόμενη μέρα.