Ένα στα δύο ελληνόπουλα από 6 έως 12 χρόνων, στα όρια της επισιτιστικής ανασφάλειας

26-12-2016

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την παιδική φτώχεια στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν ένα στα δύο ελληνόπουλα, ηλικίας 6 έως 12 ετών, εμφανίζει προβλήματα επισιτιστικής ανασφάλειας και ένα στα πέντε είναι αντιμέτωπο με την πείνα! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, το ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας κατά την έναρξη της χρονιάς 2013-2014 ήταν 54% και στη λήξη 48%. Το ποσοστό επισιτιστικής ανασφάλειας με ύπαρξη πείνας μειώθηκε από 21% σε 18%. Συνολικά, ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε στατιστικά σημαντικά κατά 11%. 

Το Πρόγραμμα  ΔΙΑΤΡΟΦΗ, με κύρια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, απευθύνεται σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών. Στο Πρόγραμμα τη φετινή χρονιά θα συμμετέχουν περισσότεροι από 15.000 μαθητές, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία και περιοχές  όπου έχουν καταγραφεί τα υψηλότερα ποσοστά επισιτιστικής ανασφάλειας και παιδικής φτώχειας. 

Σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ προσφέρεται καθημερινά ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα. Στόχος είναι η μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Κατά το σχολικό έτος 2013-2014 στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 406 σχολεία με σχεδόν 62.000 μαθητές σε 23 νομούς της χώρας, ενώ από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί περισσότερα από 9 εκατομμύρια γεύματα. 

Το τρέχον σχολικό έτος αρχικά έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ περίπου 150 σχολεία. Καθώς το ενδιαφέρον από τα σχολεία που έχουν υποβάλλει αίτηση είναι μεγάλο, το Iνστιτούτο Prolepsis συνεχίζει τις εντατικές προσπάθειες εξεύρεσης πόρων, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα, για την ένταξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού σχολείων. 

Η κα Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζει προβλήματα πείνας κανένα παιδί. Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ καλείται να καλύψει αυτήν την επιτακτική, υπαρκτή δυστυχώς, ανάγκη. Παράλληλα προασπίζει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και υγεία της επόμενης γενιάς πολιτών και για το λόγο αυτό έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς». 

Επιπρόσθετα,  η συμμετοχή όλων των μαθητών στο Πρόγραμμα ενισχύει τον δυναμικό χαρακτήρα του και το καθιστά αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής σχολικής ζωής. Καλλιεργείται η αλληλεγγύη μεταξύ των παιδιών, αυξάνονται οι γνώσεις τους σχετικά με τη διατροφή, ενδυναμώνεται η περιβαλλοντική τους συνείδηση (π.χ. μέσω δράσεων ανακύκλωσης) ενισχύεται το παιδαγωγικό έργο του σχολείου, ενώ ευνοείται η επικοινωνία των γονέων με το σχολείο.