Ένας ανεμβολίαστος ηλικιωμένος το πρώτο θύμα της γρίπης

26-12-2016

Ένας ηλικιωμένος άνδρας είναι το πρώτο θύμα της γρίπης για την εφετινή περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, την περασμένη εβδομάδα τρεις άνδρες ηλικίας 70 έως 72 χρόνων νοσηλεύτηκαν με βαριές επιπλοκές της γρίπης σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ένας εκ των οποίων κατέληξε.  Μάλιστα, ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν ότι και οι τρεις ήταν ανεμβολίαστοι παρότι βρίσκονταν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για τη γρίπη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την εφετινή περίοδο αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα του ιού της γρίπης Α (Η3Ν2), ο οποίος προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί συνολικά 197 κλινικά δείγματα, τα οποία προέρχονται όλα από τα νοσοκομεία. Από αυτά, τα τρία ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ανήκαν στον τύπο Α. Το ένα από τα τρία στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκε και βρέθηκε να ανήκει στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Με αφορμή το θανατηφόρο περιστατικό της γρίπης, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την μεγάλη αξία του αντιγριπικού εμβολίου και συστήνουν σε όλους τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα να θωρακίσουν τον οργανισμό τους με το εμβόλιο.