Ένας δίδυμος αδελφός κάνει κακό στο μέλλον ενός κοριτσιού

Δίδυμα
19-03-2019

Μπορεί να μην είναι και τόσο συχνά αλλά τα δίδυμα αδέλφια δεν είναι πάντα σε ζευγάρια αγόρια με κορίτσια. Μπορεί ένα κορίτσι να έχει έναν δίδυμο αδελφό. Και σε αυτή την περίπτωση, λέει μια νέα έρευνα Αμερικανών και Νορβηγών επιστημόνων το μέλλον του επηρεάζεται αρνητικά. Γιατί όμως;

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 13.800 γεννήσεις διδύμων, που παρακολουθήθηκαν σε βάθος 30ετίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν το περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τα περιοδικά “Science” και “New Scientist”.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα κορίτσια με δίδυμο αδελφό εμφανίζουν χειρότερες πιθανότητες επιτυχίας στο σχολείο, στη δουλειά και στη γονιμότητα τους, σε σχέση με τα κορίτσια που έχουν δίδυμη αδελφή. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως ευθύνεται η αυξημένη ορμόνη τεστοστερόνη, στην οποία εκτέθηκαν κατά την εγκυμοσύνη τα κορίτσια που μοιράσθηκαν την μήτρα της μητέρας τους με ένα αδελφό, αν και ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός της επίδρασης παραμένει άγνωστος.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν δίδυμο αδελφό, ήσαν κατά μέσο όρο 15,2% λιγότερο πιθανό να τελειώσουν το λύκειο και 4% λιγότερο πιθανό να αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο. Είχαν, επίσης, 12% μικρότερη πιθανότητα να παντρευτούν και 6% μικρότερη πιθανότητα να κάνουν παιδί, ενώ τα εισοδήματα από την εργασία τους ήσαν σχεδόν 9% χαμηλότερα, σε σχέση με όσες είχαν δίδυμη αδελφή.

Μη ταυτόσημοι (ετεροζυγωτικοί) δίδυμοι -όταν δύο ωάρια της μητέρας γονιμοποιούνται από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια- προκύπτουν περίπου σε τέσσερις κυήσεις ανά 1.000. Από αυτές, σχεδόν οι μισές αφορούν δίδυμα αδέλφια διαφορετικού φύλου.